Egri gasztrotúrán az MVI küldöttsége

Szerző: | 2017.03.23 | Események, Hírek

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete rendszeresen szervez gasztrotúrákat tagjainak, hogy személyes impulzusokat szerezhessenek a bor és a gasztronómia új vagy megújult, figyelemre méltó színhelyein. A tavaszi kiránduláson résztvevők Egerbe látogattak el március 22-én, és élvezhették Lőrincz György borász, Macsinka János séf és a Szó család vendégszeretetét.

Az egerszalóki St. Andrea 15 éves borászatban végigjártuk a pincét, láthattuk a vulkanikus talaj szerkezetét, amely a jellegzetesen ásványos jelleget adja az itteni boroknak. Lőrincz György borász szellemiségét tökéletesen tükrözik borai, az eredethez visszanyúló fehérek, és a prémium bikavérek. Hallottunk az Egri csillag brand építéséről, és megkóstolhattuk Nagy-Eged hegy levét, melyből limitált széria, 980 palack készült, és elsősorban a pincészet budapesti borbárjában kerül a vendégek asztalára.

MVI EgerAz egri Macok Bisztróban – ahol hétköznap délben is teltház fogadott – Macsinka János séf 5 fogásos degusztációs ebéddel várta az MVI küldöttségét. Az előétel szilvásváradi pisztrángrolád volt vargányával, zellerrel és répával, majd medvehagymalevest kaptunk malacpofával és retekkel. Az első főétel kacsamell volt édesburgonyával és lilakáposztával, őt muflongerinc céklavariációval követte. Az ételsort egy meglepetés desszert zárta, utána pedig bükki sajtkóstoló. Az Imola Hotel egykori éttermében nyitott bisztró hamarosan bővülni fog, a hotel régi szárnyában egy további, 50 férőhelyes üzlettel, ahol egyszerű, gyors fogásokkal várják a vendégeket – szemben a Macokkal, ahol minden étel rengeteg kézimunkával készül, kiváló alapanyagokból.

MVI EgerA nap utolsó állomásaként a Szó család cukrászdáját kerestük fel, amit a Hotel Eger Parkban nyitottak. Itt csodálhattuk és kóstolhattuk meg a mindössze 28 éves Gellért legújabb monodesszertjeit. Megtudtuk, hogy a fiatalember négy évvel ezelőtt egy reggel azzal az elhatározással ébredt, hogy megcsinálja az ország legjobb fagylaltját. Ennek első állomásaként egy hónapos felkészülés után elkészítette az ország legjobb tortáját, és ezt a mutatványt még egyszer megismételte, az idén pedig már a zsűriben kapott helyet. Nemcsak az erős motiváció viszi sikerre a családot (testvére, Dániel pék lett és immár országszerte híres kenyereket készít), hanem a rendszeres tanulás. Gellért Franciaországba jár sztázsolni, a világ legjobb cukrászmestereihez, ahol nemcsak szakmát, hanem munkamorált is lehet tanulni.

Az MVI korábban külföldre szervezte éves nagy, többnapos gasztrotúráját. Az idén azonban azt vették tervbe, hogy egy hazai régiót céloznak meg, mert rengeteg újdonság, érdekesség van a határainkon belül is, amiket érdemes megismerni.