Formabontó játszótér ínyenceknek

Szerző: | 2016.11.16 | Hírek, Konyha

Bár a molekuláris gasztronómia szülőatyja történetesen a magyar származású professzor, Kürti Miklós, Budapesten eddig még nem volt erre a tematikára épülő étterem. A NANO azonban ezen kíván segíteni a belvárosban, az Egyetem tér mellett, a Code Zero helyén.

A molekuláris gasztronómiára, vagyis a textúrák és az ízek izgalmas variációira épít Huszák Zoltán séf és Keresztes Ferenc bártender párosa. Mindketten már évek óta szenvedélyesen tanulmányozzák a nemzetközi szakirodalmat, és fáradhatatlanul végzik konyhai kísérleteiket, amelyek eredményét immár a nagyközönségnek is megmutatják. Közös bennük, hogy a minőségben kompromisszumot nem ismernek, csak a legjobb alapanyagokból dolgoznak. És az extravagáns kémiai folyamatokat sem öncélúan hívják segítségül, hanem a konyhai és a báros munka kiegészítéseként. Mindez persze mit sem érne, ha nem lennének szakterületük kiváló ismerői. Huszák Zoltán korábban a Chateau Visz séfjeként és a Boscolo Budapest executive sous chefjeként bizonyította tudását. Keresztes Ferenc pedig a Symbol Budapest head bartendereként, majd a Godunov vodka bár vezetőjeként szerzett komoly tapasztalatot.

nano3A séf-bártender páros egymással harmóniában dolgozva állítja össze a NANO menüsorát, amelyben különleges, helyenként akár meghökkentő ételek és italok váltogatják egymást. Így például az előételként kínált disznóságok és uborkatextúrák elnevezése disznósajt-nyalókát, konfitált császárt, kolbászmorzsát, újszerű paprikáskrumplit takar, jeges uborkasalátával kísérve. A lilakáposzta gazpacho szobahőmérsékleten érkezik, és ez kerül a levesbetétként szolgáló fogasra, amelyet violával díszítenek. A főfogás előtt érkező MagicBar trió whisky-frangelico- kakaó kapszulából, csersznyés Mojiio zseléből, zöldalmás-kiwis-levendulás Red Bull habból áll. A kiadós adag bélszínhez lencseszufflé, laskagomba, burgonyahab és vörösbor-fátyol jár. A desszert rózsa panna cotta, vagyis guava infúzió, panna cotta gyöngy, robbanócukor, cukros grissini és liofilizált málna. És persze a kávé sem szokványos, hiszen nitrogénezett, jeges kávémorzsákkal érkezik.

 

Kaviárok és kapszulák italokból

nano2A koktélok pedig távolról sem azok, aminek hangzanak, többségük egyenesen ehető formában kerül a vendég elé – mint például a ginkaviár. De a Testarossa pezsgőkoktél is eperkaviárral és levendulahabbal készül. Ugyanakkor az itallapon hagyományos borok és sörök is szerepelnek, amelyek kiválóan passzolnak az ételekhez.

A NANO két-háromhetente változó, kétféle degusztációs menüt kínál, nagyon barátságos ár-érték aránnyal, kötetlen hangulattal, minden nap este hattól éjfélig. És itt azon sem kell csodálkozni, ha kémcsöveket, pipettákat vagy éppen folyékony nitrogént látunk a konyhai kellékek között…