Ne játsszunk a biztonságunkkal: munkahelyi ergonómia

Szerző: | 2021.10.20 | Bennfentes, Hírek, Konyha

A hajlás, az emelés, a cipekedés, az égés sajnos még mindig sok munkavállaló mindennapi életének részét képezi a konyhában. Ma már léteznek olyan konyhai készülékek, amelyek mind az ergonómia, mind pedig a főzési teljesítmény tekintetében is jó eredményeket érnek el. Ilyen például a Rational új iVario készüléke, amely felváltja az olajsütőt, a forralót, a fritőzt és mindenfajta edényt és serpenyőt. A serpenyő fűtetlen szélei, az ergonómiai magasság beállítása, valamint a forraló és sütőkosarak automatikus emelési és leengedési funkciója megkönnyíti az életet, sőt védelmet is nyújt az izom- és csontrendszeri megbetegedésekkel szemben. De hogyan jelentek meg ilyen újítások?

„A RATIONAL a világ konyháit tanulmányozta, javítási javaslatokat kértek be, és ezek alapján számos gyakorlatias megoldást hoztak létre” – mondja Szekeres Tibor, a Rational Magyarország vezető értékesítési igazgatója, így összefoglalva a fejlesztési munkát. Az iVario ugyanolyan ergonomikus és munkaerő-hatékony lett, mint ahogy azt a vállalat elképzelte. Például elég csak megemlíteni a készülék széleit, amelyek hűvösek maradnak, és megvédik a felhasználót a kellemetlen égésektől. A lekerekített sarkok megelőzik az olyan sérüléseket is, mint a vágás és ütközés.

Fotó: Rational AG

A hátfájás egyik leggyakoribb oka a hajlongás, a cipelés és a helytelen testtartás, amely csont- és ízületi megbetegedésekhez vezethet. Az iVario kifejlesztése véget vetett ennek. Ez olyan jellemzőkkel valósult meg, mint az automatikus vízbemenet és vízelvezetés, valamint az optimális magasságbeállítás, amelynek révén az iVario magassága 16 másodperc alatt legfeljebb 200 milliméterrel állítható be. Ez azt jelenti, hogy mind az alacsonyabb, mind a magasabb emberek ugyanolyan kényelmesen dolgozhatnak. Ezután itt van még a könnyű kiürítési funkció, amit Szekeres úr így magyaráz: „Az iVario serpenyőit úgy alakították ki, hogy tökéletesen ki lehessen üríteni, és a tartályt nem kell a vízelvezető alatt elmozdítani. Ez azt jelenti, hogy nincs kiömlés, és a hát védve van.”

A kosarakban forralt vagy sütött ételeket nem kell a folyadékból kimerni, hanem a megfelelő időben automatikusan ki kell emelni őket az AutoLift, az iVario emelési és lesüllyesztési funkciójával. A megfelelő időzítés nagyon fontos az olyan kényes ételek esetében is, mint a rizspuding. Az iVario főzési intelligenciájának köszönhetően semmi sem ég el, nem forr tovább, és az integrált kézi zuhanynak köszönhetően könnyű tisztítani. Ez munkaerő- és időmegtakarítást eredményez. A serpenyő a felhasználó felé billenthető, hogy hajlongás nélkül is eljussunk az utolsó ételmennyiséghez.

Fotó: Rational AG

Ez összességében azt mutatja, hogy a Rational figyelmet fordít a felhasználóbarát jellemzőre és az optimális munkaszervezésre annak érdekében, hogy lehetővé váljon a hatékony és hibamentes munkavégzés, és hogy a munkanap kicsit kellemesebben teljen. A stresszmentes és biztonságos munkavégzés kevesebb állásidőt, nagyobb termelékenységet és nagyobb hatékonyságot jelent. Ugyanakkor a biztonságos használat növeli a munkavállalók motivációját is.

(X)