Négy év alatt közel 40 százalékkal nőttek az árak az osztrák vendéglátásban

Szerző: | 2024.05.28 | Hírek

A magasabb árak ellenére az osztrák lakosság utazási kedve nem lankadt, még akkor sem, ha a drágább vakáció miatt bizonyos termékek megvásárlásáról le kell mondaniuk.

Míg az elmúlt négy évben összesen 24 százalék volt az infláció Ausztriában, a szálláshely-szolgáltatók ugyanebben az időszakban 36 százalékkal emelték az áraikat Az üzemeltetők álláspontja szerint az ő költségeik még ennél is nagyobb arányban emelkedtek, tehát a többletköltségeiket csak részlegesen tudták áthárítani a vendégekre. Ha az inflációs hatással megtisztítják a bevételeiket, akkor 13,5 százalékkal a 2019-es rekordév alatti eredményt kapnak a szálláshelyek. A gasztronómia területén szintén 35-40 százalékos áremelkedés történt az elmúlt négy évben.

A fentiek alapján az elmúlt években Ausztriában jelentősen drágult a belföldi üdülés. A vendéglátóhelyek azonban hiába érnek el magasabb bevételeket, a nyereségük a magas költségek miatt jellemzően a 2019-es szint alatt maradt – ismerteti a der Standard elemzését a GD Consulting szakmai blogja.

A drágulástól függetlenül az osztrák turizmus már 2023-ban is rekord árbevételt ért el, idén pedig minden bizonnyal ezt is túlszárnyalják.
_________________________
Forrás: turizmus.com
Kép: 123rf.com