Különdíjak és negyedik hely a Bocuse d’Oron

Szerző: | 2017.01.26 | Bocuse d'Or, Hírek

A Széll Tamás vezette magyar csapat kettős elismeréssel végzett Lyonban, a Bocuse d’Or-on: a legjobb húsételnek és a legjobb poszternek járó díjat nyerték el, a versenyben pedig 4. helyet szerezték meg.

Az Amerikai Egyesült Államok – első tengerentúliként – nyerte meg a fennállása 30. évfordulóját ünneplő Bocuse d’Ort, második helyen Norvégia, harmadik helyen Izland végzett.

A legjobb commis különdíját a francia Benjamin Vakanas kapta, a legjobb vegán tányérért járó elismerést szintén Franciaország nyerte el, a legjobb promóciót pedig Ausztrália végezte.

Széll Tamás és commis-ja Szabó Kevin a verseny első napján készítette el a magyar erdőt idéző hústálat, valamint a „Gyökerek és levelek alatt” nevű vegán tányért. Előbbiben a kötelező alapanyagot, a bresse-i csirkét homárral kombinálták, a folyami rák paprikával külön „tojásban” került az étel mellé, a köretben pedig savanyított gyökérzöldségek, csicsókapüré, céklazselé is megjelent. A zöldséges tányérban többek közt grillezett zeller, cékla, gombák, tokaji ecetgyöngyök, petrezselymes körte idézte meg a hazai ízeket.

Az első nap végén a csapattagok fáradtan, de elégedetten nyilatkoztak, úgy érezték, sikerült teljesíteniük a maguk elé kitűzött feladatot, ám esélylatolgatásba nem mertek bocsátkozni. Tamás még a verseny előtt azt nyilatkozta, szeretne előző, 2013-as, 10. helyezésén legalább öt pozíciót javítani, a dobogó legmerészebb álmai beteljesülését jelentené.

A mBocuse plakát Széll Tamásagyar csapat 1565 ponttal lett negyedik, 16 ponttal lemaradva a bronzérmes Izland mögött. A második Norvégia 1600, a nyertes USA 1644 pontot szerzett. A zsűri különösen magas ponttal értékelte a magyar csapat teljesítményét az íz és főzési technika, a tálalás, a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során.

A magyar csapat teljesítménye különösen annak fényében egyedülálló, hogy soha egyetlen nemzetnek nem sikerült még ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas előrelépést elérnie, ráadásul Széll Tamás a budapesti európai döntő nyerteseként indult Lyonba. A 24 tagú mezőnyből számos ország már a verseny kezdete óta részt vesz a megmérettetésben, az éremtáblázat első öt helyezettje birtokolja az összes érem nagyjából négyötödét. Ezzel szemben Magyarország mindössze harmadik alkalommal indult a versenyen – 2013-ban Széll Tamás 10., Molnár Gábor 2015-ben 13. lett –, és több évtizedes hátrányt hat év alatt ledolgozva érte el ezt a kimagasló szakmai eredményt.

Bár Magyarország még csak harmadszor vett részt a Bocuse d’Or világdöntőjén, idén, zsinórban harmadszor is a magyar csapat plakátja kapta a legtöbb közönségszavazatot. A győztes, a magyar erdő hangulatára épülő plakátot a Network 360 Reklámügynökség készítette Ruszthy Dávid art director és Sárosi Zoltán fotós közreműködésével

Széll Tamást és Szabó Kevint a felkészülés során coachként Vomberg Frigyes, logisztikáért felelős „másod-coachként” Szulló Szabina segítette.

Bocuse eredményA magyar csapatot idén rekordszámú, több mint 300 fős csapat biztatta a helyszínen, míg a SIRHA VIP részlegében felállított magyar stand is nagy sikert aratott. A borok mellett magyar alapanyagokból készített ételeket is kóstolhattak a látogatók az Arany Kaviár, a Kistücsök, a Bock Bisztró és a Stand 25 éttermek képviselőinek jóvoltából.

A csapattal január 28-án, szombaton a Belvárosi Piacon találkozhatnak az érdeklődők, este 7 órától Mautner Zsófia beszélget velük egy talk-show keretében, a Bocuse d’Or After Partyn.