Negyedik helyezés az Ifjúsági Sommelier Világbajnokságon

Szerző: | 2016.09.07 | Céghírek, Hírek

A Chaine Egyesület nevezésével és támogatásával Nagy Fruzsina, az Apetitórium munkatársa, Jakabffy László tanítványa képviselte Magyarországot az augusztus 25-26-án Vaduzban, a 31 év alatti szakemberek számára megrendezett Ifjúsági Sommelier Világbajnokságon.

A kétnapos versenyben 16 ország által nevezett sommelier-k mérték össze tudásukat két fordulóban. A versenyzőknek elméleti felkészültségükről kellett számot adniuk, majd gyakorlati képességeiket bizonyították be, végül vakkóstolással kellett felismerni borokat és párlatokat.

A négy főből álló nemzetközi zsűri tagjai a Court of Master Sommelier szervezet tagjai voltak.

A végső összesítésben Nagy Fruzsina kiváló eredményt ért el, a negyedik helyet szerezte meg egyesült államokbeli, nagy-britanniai és ausztrál versenyzők mögött. Az egyik nagy figyelmet és koncentrálóképességet igénylő feladatban azonban Fruzsina győzött, így ezért a teljesítményéért különdíjat kapott a zsűritől.

Nagy Fruzsina a Chaine Egyesület első alkalommal megrendezett hazai válogatóversenyének győzteseként utazhatott Vaduzba. A budapesti megmérettetésen egyébként hét, 31 év alatti sommelier mérte össze tudását angol nyelven a Gundel étteremben, a Court of Master Sommelier előírásait szigorúan betartatva. A verseny zsűrielnöki tisztségét Ronn Wiegand, Master Sommelier & Master of Wine vállalta el.

Az Ifjúsági Sommelier Világbajnokságra jövőre szeptember végén kerül sor, és nem kizárt, hogy – a tavalyi Jeunes Chefs Rotisseurs világversenyhez hasonlóan – Budapesten rendezzék, hiszen a Chaine Egyesület is pályázik a szervezésre. Erről azonban a Chaine des Rôtisseurs Világszervezet igazgatótanácsának októberi, madridi ülésén döntenek.

Ám addig is, újabb fiatal tehetségnek drukkolhatunk, hiszen idén Garai Ádám képviseli Magyarországot szeptember 30-án Manchesterben az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon, amelynek zsűrijében Kovács Lázár is helyet foglal.