Negyedszázad borokban

Szerző: | 2015.09.18 | Hírek, Italsor

Egy valódi csúcstalálkozó megrendezésére vállalkozott a Prestige Reserve Club szeptember közepén, ahol 25 top borászat 25 bora szolgált bizonyítékul  arra, hogy az elmúlt 25 évben valódi rendszerváltás zajlott le a magyar borágazat prémium szegmensében.

Minden borász, személyesen, egy-egy olyan bort mutatott be a jelenlévő borászoknak, a szakértőknek, illetve a sajtó képviselőinek, amellyel demonstrálta az elért fejlődést, azaz, a kiváló minőséget, a terroir jelleget, és a pincészet egyéni stílusát.

A bemutatón részt vett borászatok és a szakértők közösen értékelték a kóstolt borokat:

Jásdi Pince  Lőczedombi Olaszrizling ’13, Bott Frigyes  Super Granum ’13

Demeter Zoltán Őszhegy Sárgamuskotály ’13, Szepsy István  Szent Tamás ’13

Figula Pincészet  Szilénusz ’12, Légli Ottó  Gesztenyés Rizling ’11

Koch Borászat  Késői Chardonnay ’13, Etyeki Kúria  Kékfrankos ’13

Balla Géza  Szikla Cuvée ’12, Gál Tibor  Superior Bikavér ’11

St. Andrea  Nagy-Eged-hegy ’11, Gróf Buttler  Nagy-Eged-hegy Syrah ’11

Bősz Adrián  Emese Cuvée ’11, Dúzsi Tamás Görögszó ’11

Konyári Pincészet  Páva ’11, Kovács Nimród NJK ’09

Heimann Birtok  Barbár ’09, Vylyan Pincészet Duennium ’09

Tiffán Pincészet  Elysium ’08, Takler Pince Regnum ’07

Malatinszky Csaba  Kúria Cabernet Franc ’07, Bock Borászat  Magnifico ’07

Hétszőlő  Késői Hárslevelű ’13, Disznókő  6 puttonyos Aszú ’99

Valamennyi borászat stratégiájában fontos szerepet kap a minőség további finomítása, a termőalapok erősítése, a technológia, a vinifikáció csiszolása, hiszen a változó és növekvő piaci elvárásokhoz történő alkalmazkodás nem kerülhető meg. Az egyes borászatok különböző helyzetéből adódóan természetesen ez mindenkinél eltérő feladatokat jelent a gyakorlatban.

A nemzetközi mércével is csúcstámadásra készülő borászatoknál az egyedi, kifinomult, kimagasló minőség eléréséhez elkerülhetetlen a legjobb terroirok (akár parcellák) megtalálása, a helyes válaszadás a változó klimatikus folyamatok hatásaira (érettség, alkohol, cukor, sav, tannin egyensúly), valamint az egyedi terroir karakter és a primer gyümölcsösség, frissesség érvényesülését támogató hordókészítési és alkalmazási innovációk átvétele.

Nincs végleges recept a”legjobb” borra, mivel az eltérő adottságokon túl, egyszerre kell kezelni több tucat változó tényezőt, ezért a borászati evolúcióban is az alkalmazkodó képesség, a változásra és fejlődésre nyitottság lesz a döntő tényező a versenyben.