Negyedszázados borfesztivál

Szerző: | 2016.08.30 | Események, Hírek

25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál, amely idén szeptember 8-11. között várja a látogatókat a Budai Várban – nem csak borokkal.

A születésnapja különleges alkalmat ad arra, hogy a magyar borkultúra megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekintsünk vissza az elmúlt közel három évtizedre a kétnapos  Boregyetemen. Itt szeptember 5-én, hétfőn, izgalmas utazást tehetünk a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd napjaink trendjeihez visszatérve áttekinthetjük, mi változott a borkészítés, a gasztronómia és a borfogyasztási szokások terén, a korszak meghatározó borait kóstolva. Szeptember 6-án rendhagyó módon a Boregyetemen kávékurzust szerveznek a Nespresso-val, ahol megtudható, honnan jön a kávé, hogyan készül, hogyan kóstoljuk, és hogyan ismerjük fel az igazi minőséget.

A Pár Borpár – szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg. A látogatók visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, amely egyfajta „tesztkóstolás” lesz a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a kóstolás lehetőségét saját standjuknál biztosítják, személyesen a borász, vagy egy megfelelően jártas szakember vezetésével.

A Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény.

Népszerű művészek, előadók műsorát élvezhetik a látogatók idén először két színpadon, ahol a világzene legkedveltebb magyar együttesei, népzene, néptánc, és jazz előadók lépnek fel. Az első napon, csütörtökön a Fesztiválszínpadon a Csík Zenekar, pénteken Szabó Balázs Bandája látható ás hallható, szombaton a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezik meg a Magyar Jazz Napját, amelynek keretében a 2016-ban jubileumi születésnapjukat ünneplő magyar jazz-zenészek kápráztatják el a látogatókat a Fesztiválszínpadon és a Kamaraszínpadon egyaránt. A fesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. A Kertész Táncegylet, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat látványos színpadi előadása ragadja magával a borkedvelő közönséget. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és Bandája zárja.

A Borfesztivál célja évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig., idén újdonságok és régóta kedvelt klasszikusok egyaránt megtalálhatóak a gasztronómiai kiállítók között, és aki terített asztalnál fogyasztaná el vacsoráját, a Budapest Terrace-on foglalhat asztalt.

A Borfesztivál már-már elengedhetetlen része a Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága segít abban, hogy bárki kóstolhasson autentikus borokat, valamint, hogy megtanulja megkülönböztetni a hibás bort az egészségestől. A borhibák szakszerű ismerete nem csak a szakértőktől elvárt tudás, hanem minden, magát tudatos fogyasztónak tartó borbarát elengedhetetlen ismerete. A NÉBIH segít mindenkinek e tudás megszerzésben gyakorlati példák bemutatásával. A sommelier képzések elengedhetetlen kellékei az illatfiolák, melyeket a Borfesztiválon ki is lehet próbálni: a különböző illatokat megismerve fontos támpontot kaphatunk ahhoz, hogy milyen illatjegyeket kell keresnünk a különböző fajtájú borok kóstolásakor.

A Jótékonysági Borárverésen a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon, a befolyt összeget a 27 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentési projektje javára gyűjtik.

További információ: www.aborfesztival.hu

Fotó: Szigetváry Zsolt