Negyedszázados születésnap a Nagybanin 

Szerző: | 2016.09.23 | Céghírek, Hírek

1991 nyarán nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség – gyümölcs piaca, amely a megnövekedett forgalomnak és igénynek köszönhetően került át a Bosnyák térről a Nagykőrösi útra huszonöt évvel ezelőtt. Az autópályák közelsége javította a piac elérhetőségét, és a népszerűségnek köszönhetően a nyitáskori tíz hektáros terület mára közel három és félszeresére növekedett.

„A Budapesti Nagybani Piac az elmúlt huszonöt évben a budapesti fogyasztók friss zöldséggel és gyümölccsel történő ellátása mellett az agrártermelés értékesítési biztonságának megteremtését is céljául tűzte ki” – mondta el Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója, aki szerint a sikert a számadatok bizonyítják legmarkánsabban.

„A friss hazai zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi forgalmat tekintve a Nagybani részesedése 35-40% körül mozog. Mára a közel 33 hektárnyi területén mintegy 25 ezer m² alapterületen raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer m² területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely biztosítja a közel 250 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a naponta piacozó termelők nagybani kereskedését” – mutatott rá a vezérigazgató. Hozzátette, hogy bár a hazai viszonylatokat tekintve az elmúlt években a zöldség-gyümölcs fogyasztása csökkent, a nagybani piacon lebonyolított üzletek forgalma nem változott: „2015-ben több mint 168 ezer termelői belépést regisztráltunk, ami több mint 2500 termelő folyamatos piacra érkezését jelenti.”

A Budapesti Nagybani Piac amellett, hogy ünnepeli az elmúlt huszonöt év sikereit már a jövőre is gondol. A logisztikai szerepkör további erősítése mellett az árukínálat más élelmiszer-főcsoportjainak megjelenését is tervezi, de a megfelelő megtérülés mellett egy adottságokhoz illő élelmiszer-feldolgozó üzem létesítését sem tartja kizártnak.