Nem a hús a lényeg. De milyen más lehetőségek vannak?

Szerző: | 2023.07.24 | Hírek

A húsfogyasztás évek óta csökken. Ennek számos oka lehet, de az egészségügyi szempont minden bizonnyal fontos szerepet játszik. Végtére is, régóta nem titok, hogy az emberi szervezetnek alig van szüksége húsra a kiegyensúlyozott étrendhez. Emellett az állatjóléti és környezetvédelmi szempontok is meghatározóak. De akkor mi legyen? A Rational szakácsai utánajártak, és érdekes alternatívákat találtak ki.

Ahogy a húsfogyasztás csökken, a húspótlók értékesítése is növekszik: a szejtán, a tofu, a Quorn, a búzafehérje, a borsófehérjék és a hüvelyesek mind előkelő helyen állnak a listán. A szakértők például a következő években világszerte 20-30 százalékos éves növekedési ütemre számítanak a növényi alapú alternatívák terén. 2017-ben a globális értékesítési piac már 4,6 milliárd dollárt tett ki. A nagyjából egybillió dolláros globális húspiachoz képest ez még mindig alacsony, de egyértelmű tendencia figyelhető meg: egyre többen képesek magukévá tenni a technológia, az íz és az állag tekintetében kialakult alternatívákat. Aki szeretne, ehet olyan növényi alapú terméket, amely a hemoproteinnek köszönhetően az eredeti vérszerű megjelenésével és húsos ízével rendelkezik, vagy csak állagát tekintve hasonlít a húsra.

Ne fogjuk vissza magunkat, ha húsalternatívákat kell felvenni az étlapra | Fotó: Rational

De hogyan kell ezeket főzni? Hogyan kapják meg a hasonló ételek ropogós állagukat úgy, hogy belül meg is puhulnak? Hogyan kapja meg a vegetáriánus bolognai jellegzetes ízét? Szekeres Tibor, a Rational Magyarország vezető értékesítési igazgatója válaszol erre: „Egy iCombi vagy iVario ugyanolyan minőségben készít húst és húsmentes alternatívákat. Mindkét készülék felismeri az étel méretét, állagát és állapotát, és ennek megfelelően választja ki a főzési folyamatot.” Így a vörösbabburger textúrájában semmiképpen sem lesz rosszabb, mint a marhahúsburger, és az iCombiban a zöldségek olyan finoman megpárolódnak, hogy a tápanyagok és a színük is megmarad.

Az iCombi a húsmentes alternatívák elkészítéséhez is jó választás | Fotó: Rational

Szekeres Tibor így folytatja: „A rántott cukkiniszeleteket ugyanúgy készítik el, mint a bécsi szelet panírozott változatát a ’Panírozott ételek’ alkalmazással. Így a konyhában nem történhet semmi baj.” Sok étel kulcstényezője a jellegzetes pörköltalap, amely erőteljes ízvilágot biztosít. Ezért ideálisak az olyan konyhai készülékek, mint az iVario, hogy egy vegetáriánus bolognai is hasonló ízvilágot kapjon, mint a húsos változata. Szóval nincs okunk visszafogni magunkat, ha húsalternatívákat kell felvenni az étlapra, mert ez a vendéglátóipar jövője.

Főzőbemutatóinkra Budapesten az alábbi linken lehet továbbra is jelentkezni:
https://www.rational-online.com/en_xx/see-for-yourself/rational-live/hu/

Kapcsolat: RATIONAL Magyarország
Bemutató- és tréningközpont

1152 BUDAPEST
Szentmihályi út 167–169.
AsiaCenter, Nyugati szárny 2. emelet

Tel.: +36 30 200 8212
E-mail: info-hungary@rational-online.com
Web: https://www.rational-online.com

Facebook http://facebook.com/RATIONAL.AG
Twitter http://twitter.com/RATIONAL_AG
Youtube http://www.youtube.com/user/RATIONALAG
LinkedIn  https://www.linkedin.com/company/rational-ag/

(X)