Július 1-én nyit a Costes Downtown, avagy kis magyar Michelin-körkép

Szerző: | 2020.06.22 | Hírek

Feltehetőleg a Michelin Guide-nak is okozott némi fejfájást, hogy úgy készítette el Michelin Guide Main Cities of Europe kiadványát, hogy nem tudhatta, melyik étterem tud biztosan újranyitni a járvány után, de ettől függetlenül az értékelések már 2019 végére elkészültek.

Ilyen formán csak egy „hiba” csúszott a számításba, nevezetesen a Baraka étterem, amely ugyan ajánlást kapott az idei kiadványban, de ennek előnyeit már nem élvezheti majd, hiszen nem nyit ki újra. A Belvárosi étterem szinte csak a külföldi látogatókra épült, legfeljebb az alapanyagok tekintetében törekedett némi magyar hatásra, és igen magas árakkal működött, így szinte egyáltalán nem voltak magyar vendégei. Márpedig magyar vendég nélkül most lehetetlen a túlélés.

Minden Michelin-csillagos étterem megőrizte a csillagát, ami nagyon biztató, nem gazdagodtunk viszont egyetlen új Michelin-csillaggal sem. Igazán érdemi változás az elmúlt időszakban csak az Onyx életében történt, ahonnan távozott Mészáros Ádám. Magyarország egyetlen két csillagos éttermének valószínűleg nagyon nagy teljesítményre lesz szüksége a következő hónapokban, hogy a második csillagot megszerző és megtartó Mészáros Ádám helyére olyan séfet találjon, aki képes tartani a színvonalat.

Megőrizte Michelin-csillagát a Stand, a Babel, a Borkonyha, a Costes és a Costes Downtown is, ezek közül azonban egyelőre csak a Stand van nyitva. Az étteremben az első héten biztatóan sok vendég volt, legnagyobb részben természetesen magyarok.

Jó hír viszont, hogy július 1-én nyit a Costes Downtown, és vele együtt a Prestige Hotel is. Az étterem reggeli- és ebédidőben minden nap nyitva lesz, vacsorára egyelőre azonban csak péntek és szombat este fog kinyitni. A Costes pontos nyitásáról egyelőre még nincs döntés, előreláthatólag szeptemberben fog majd kinyitni. A cégcsoport azonban addig se tétlen, és a Lupa Beach-en található Costes Beach-ben minden hétfőn (vendég)sztárséfekkel igyekszik egy kis izgalmat csalni a hazai gasztro életbe. Június 22-én páldául a szintén még zárva tartó Borkonyha séfje, Sárközi Ákos lesz a vendég, 29-én pedig a cégcsoport „Séf-atyja”, Miguel Rocha Vieira főz. De júliusban lesz Huszár Krisztián és Mede Ádám (Laurel) is, szóval a jelöltek tényleg a legjobbak közül kerülnek is.

Azt egyébként nem mondhatjuk, hogy a Borkonyha teljesen zárva lenne, inkább az a pontos megfogalmazás, hogy kicsit átköltözött a Textúrába. Sárközi Ákos séf elmondta, hogy a Borkonyhának az az egyik varázsa, hogy kicsit kuckós, és ők ezen nem szeretnének változtatni, így a Michelin-csillagos éttermet csak akkor nyitják majd újra, amikor ez a stílus már elfogadottabb lesz, várhatóan augusztusban. A Textúra egy jóval szellősebb és nagyobb légterű hely, ahol egyébként most a Borkonyhás ételek egy része is elérhető, és a Borkonyha személyzete is dolgozik.

A Babelben az a döntés született, hogy a nyitással megvárják az október végét. Ennek a bizonytalan helyzeten túl az is az oka, hogy a Bocuse d’Or európai válogatóján ugyebár Veres István, a Babel séfje képviseli hazánkat, a versenyt pedig áttették októberre, így azt a vezetőség szeretné megvárni.

Visszatérve a Michelin kalauzra, a Bib Gourmand minősítések idén nem záporoztak a hazai éttermekre, egyedül a Petrus őrizte meg a szintén meglehetősen nagy presztizsű elismerést.

Michelin ajánlást pedig a következő éttermek kaptak: Alabárdos, Arany Kaviár, Baraka, Csalogány 26, Fricska Gasztropub, Laurel Budapest, Mák, Nobu, Olimpia, St. Andrea, Textúra, Tigris, Zona.