Németország durván nekiment az egyszer használatos csomagolásnak

Szerző: | 2023.01.09 | Hírek

Németországban 2023. január 1-jétől lépett életbe a csomagolási törvény (Verpackungsgesetz) 33. §-a. A törvénymódosítás szerint azok a piaci szereplők, akik a végső fogyasztó számára egyszer használatos műanyag csomagolást használnak étel vagy ital csomagolására, kötelesek az eldobható csomagolás mellett újratölthető (ami nem egyenlő az újrahasznosíthatóval) csomagolást is elérhetővé tenni. Ezt az újrahasználható csomagolást nem kínálhatják magasabb áron, mint az eldobható csomagolást. Aki megszegi a szabályokat, akár 10 000 eurós pénzbírsággal is sújtható – tájékoztatott a www.verpackungsgesetz.com információira hivatkozva a Rakun Dobozközösség.

Van egy könnyítés azoknak a piaci szereplőknek, akiknek legfeljebb öt alkalmazottja van, és az értékesítési területük nem haladja meg a 80 négyzetmétert. Az ő esetükben nem szükséges saját újratölthető csomagolást biztosítaniuk, elég, ha elfogadják a vendég által hozott ilyen csomagolást.

Ez lényegében azt jelenti, hogy az élelmiszerboltoknak kötelező újratölthető csomagolást kínálni a nem előrecsomagolt termékekhez, mint például a hús-/sajtpultos termékek, a péksüteményes és a zöldség/gyümölcs részleg vagy a nálunk népszerű magos adagolós részleg termékei. Ugyanakkor az éttermeknek is kötelező az étel- és italelvitelhez használt egyszer használatos műanyag dobozok és poharak mellett biztosítani többször használható (pl. visszaváltható) dobozokat és poharakat.

„Több áruházlánc már itthon is bevezette az újrahasználható hálós zacskókat, amiket a péksütemény/zöldség/gyümölcs számára lehet használni, így ezeken a pontokon ez nem sokat szigorít, inkább a vendéglátás az, ahol ez kihívásokat jelenthet.”– mondta dr. Horváth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Felelős Gasztrohős és a Rakun Dobozközösség egyik alapítója.

Szerencsére Németországban már öt különböző rendszer is létezik, amik az étel elvitelhez és kiszállításhoz többször használható dobozt kínálnak, így az éttermeknek nem kell saját dobozokat beszerezniük, csak becsatlakozniuk az egyikbe. Itthon még ennyire nem fényes a helyzet, egyedül a Rakun Dobozközösség kínál ilyen megoldást az arra nyitott vendéglátóhelyek számára.
_____________________________
Fotó: Rakun Dobozközösség