Nemzetközi borverseny Pozsonyban

Szerző: | 2015.07.14 | Hírek, Italsor

Pozsonyban július 6-7-én rendezték meg a XIV. Trunkfest elnevezésű nemzetközi borfesztivált, amelyen csaknem 260 féle bort kóstolhatott a zsűri. A borversenyen tíz ország bortermelői mérték össze tudásukat és különböző boraikat, a húsztagú zsűriben a házigazda szlovákokon kívül, osztrák, német, cseh, olasz és magyar szakemberek vettek részt, akik között borász, borkereskedő, egyetemi oktató, sommellier és szakújságíró egyaránt megtalálható volt.

A verseny lezárása után hirdették ki a különböző díjakat. A fehér, száraz borok között Champion nagydíjat kapott a csehországi Sauvignon Blau (V. Babícek), a száraz, vörösbor kategóriában a szlovákiai HR Winery pincészet Cabernet Sauvignonja, míg a habzóbor kategóriában a szlovákiai Modragne (F. Malik) lett nagydíjas. A versenyen tíz magyar bor vett részt, amelyek közül az abasári Pálinkás pincészet 2014 évjáratú Olaszrizlingje, és Katona István 2011-es Cuvée-je (Cabernet Sauvignon Turán) ezüst fokozatot ért el.

A Trunkfest elnöke, Fedor Malik a versenyt követően elmondta, hogy a beküldött bormintákról nagy viták folytak a különböző összetételű zsűri asztaloknál, ám végül sikerült kialakítani a különböző kategóriákban az egyhangú véleményt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a verseny résztvevőinek és a beküldött boroknak az adatait, értékelését a közeljövőben, Top 60 címmel – szlovák és angol nyelven – könyvben is megjelentetik, amelyet a legjobb szlovák borok bemutatásával egészítenek ki.