NGM: A januári és februári turisztikai eredmények is felülmúlták a 2019-es rekordév adatait

Szerző: | 2024.03.28 | Hírek

A januári hónapot követően a turizmus ágazat teljesítménye februárban is felülmúlta a 2019-es rekordév eredményeit – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a legfrissebb statisztikát, mely szerint 2024 februárjában mind a vendégéjszakák, mind a vendégek száma dinamikusan emelkedett.

A turisztikai teljesítmény növekedése ennek eredményeképpen érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés újraindításához – emelte ki a szaktárca. Amint arról társlapunk, a turizmus.com már beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal  és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ legfrissebb adatai alapján az év második hónapjában több mint 883 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 23 százalékkal volt magasabb a tavalyi év és 2 százalékkal a 2019-es rekordévhez azonos időszakához képest. 2024 februárjában a hazai szálláshelyek mintegy 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 19 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest és 7 százalékkal múlja felül a 2019-es szintet – idézte az adatokat az NGM.

A legtöbb, 942 ezer vendégéjszaka Budapesten keletkezett. A fővárosi vendégéjszakák száma 23 százalékkal, közel negyedével bővült 2023 februárjához képest. A főváros mellett idén februárban a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség, ahol a vendégéjszakák száma 21 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Megállapítható, hogy az ország teljes szálláshely-forgalmának 59 százalékát kitevő, 1,3 millió vidéki vendégéjszaka ötödét itt töltötték el.

A tárca közleménye szerint a vendégforgalom összetétele kiegyenlítetten alakult, februárban a vendégéjszakák 54 százalékát külföldiek töltötték el hazánkban. A hozzájuk köthető 1,2 millió vendégéjszaka 24 százalékkal múlta felül a tavalyit, és 13 százalékkal a 2019. februárit is túlszárnyalta. A belföldi vendégek által eltöltött több mint 1 millió vendégéjszaka 14 százalékkal haladja meg a tavaly februári és 1 százalékkal a 2019-es adatokat.

Az élénkülő utazókedvnek köszönhetően a szálláshelyek csaknem 48 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 15 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ennek az összegnek nagyobb részét, 29 milliárd forintot vidéken költötték el a vendégek, ahol a bevételek 18 százalékkal haladták meg a tavaly februárit.
A vendéglátóhelyeken összesen 130,3 milliárd forint bevétel keletkezett 2024 februárjában, amely 15,5 százalékos növekedést jelent az előző év második hónapjához képest, 2019 februárjához képest pedig csaknem megduplázódott a bevétel.

A turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A turisztikai fogyasztás bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa a gazdasági növekedést – közölte az NGM.
_________________________
Forrás: MTI, Turizmus.com
Kép: 123rf.com