Női borászok a klubban

Szerző: | 2017.11.17 | Hírek

 A WineGlass Sajtóklub november 14-i előadássorozatának vendégeként a Mátrai borvidéken fekvő Nagygombos Borászat, valamint a tokaji Barta Pince mutatkozott be, Takács-Barta Anna és Újvári Vivien közreműködésével.

A Nagygombos kapcsán kiderült, hogy 2009 óta foglalkoznak szőlővel, borokkal, és Takács-Barta Anna azt sem titkolta, hogy egy idősebb francia borász bácsi segített nekik az indulásnál. Megtudtuk azt is, boraik különlegessége abban rejlik, hogy nem szeretnek korán palackozni, így a kiváló rozék tovább eltarthatóak. A pincészet egyébként a Magna Mátra egyesülés egyik alapító borászata, a szervezet fő célkitűzése pedig az, hogy kizárólagosan Kárpát-medencei fajtákkal önálló karaktert adjanak a borvidéknek. Szintén az egyezség alapját képezi, hogy csakis spontán erjesztett bort készítsenek, egy három éves időtávon belül organikus szőlőből.

Az organikus szőlészet címet viszont a tokaji borvidéken fekvő mádi Barta Pince már elnyerte korábban, hiszen a kiváló minőségű borokat csak és kizárólag kemikáliamentesen kezelik a tőkétől a hordóig, és azon túl is – mondta el a 2016 óta itt borászkodó Újvári Vivien. Nagy figyelmet kap a történelmi borvidéken a hagyományőrzés, ami a minőség egyik alapvető tényezője, ennek jegyében kézzel szüretelnek – az erősen vulkáni, vöröses színű, köves, teraszos területen ezt másképp nehezen is lehetne kivitelezni.