Norvégia nyerte a Bocuse d’Ort, a magyar csapat is továbbjutott Lyonba

Szerző: | 2020.10.16 | Bocuse d'Or, Hírek

Magabiztos versenyzéssel biztosította helyét a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe – Veres Istvánék 9. helyen végeztek a tallinni Európai Válogatón.

Minden idők egyik legrendhagyóbb Bocuse d’Ora zajlott le az elmúlt két napban, amelyet a nagyközöség bevonása nélkül, az időpontokat kétszer is elhalasztva rendeztek meg. Azért is van most nagy jelentősége a versenynek, mert egy világkrízisben is meg tudta mutatni, hogy a gasztronómiának óriási összetartó ereje van, és most is eleven iparág, amelyben a válság ellenére is utat tör az innováció és összetart a közösség. Mindenki, aki ott volt, egyet ért abban, hogy óriási öröm, hogy sikerült biztonságosan lebonyolítani ezt a fontos eseményt, és együtt ünnepelhetett a szakma egy ilyen kritikus időszak kellős közepén.

A magyar csapat a tavaszi megszorítások előtt már gőzerővel készült a hústémával, azonban a karanténhelyzet beálltával felfüggesztette a felkészülést három hónapra. A haltéma kötelező alapanyaga is a várthoz képest két hónappal később derült ki, június elejétől azonban a csapat visszatérhetett a Hungexpo területén található Bocuse d’Or versenykonyhába, és folytatódott a felkészülés, ekkor már a haltémával is, melynek fő alkotóeleme az afrikai harcsa lett. Veres István séf, Molnár Bence commis és Volenter István coach, ahogyan azt már megszokhattuk, minden héten hat napot készült a versenyre.

A magyar csapat elnöke ezúttal minden idők legsikeresebb magyar versenyzője, Széll Tamás volt, aki ebből kifolyólag a kóstolózsűriben is helyet kapott, hogy képviselje Magyarországot.

A magyar haltányér
Fotó: Designfood/Fekete Antonio

A Bocuse d’Or versenyen a csapatoknak a szokott módon két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústéma a fürjre, a haltéma az afrikai harcsára épült. A rendkívüli helyzetre való tekintettel négy csapat is visszamondta a szereplést, mert helyzetük nem tette lehetővé a lehető legkomolyabb felkészülést. Így a mai napon 16 csapat közül tíz jutott tovább a lyoni döntőre. A világdöntő időpontja is változott, hiszen az eseménynek otthont adó SIRHA is a szokásos január végi időpont helyett május végén, június elején kerül majd megrendezésre.

Veres Istvánék versenyzése közben minden a tervek szerint alakult, magabiztosan, fantasztikus csapatmunkában dolgoztak. A zsűri összefoglalója szerint elképesztő magas színvonalú volt a mezőny, és megint kiderült: a skandinávokat nagyon nehéz letaszítani a Bocuse trónról.

A hír tehát hivatalos: van helyünk Lyonban, megint ott leszünk!

A magyar hústéma
Fotó: Designfood/Fekete Antonio

Helyezések és különdíjak:

  1. helyezés: Norvégia
  2. helyezés: Dánia
  3. helyezés: Svédország

A legjobb commis: Finnország

A haltányérnak járó különdíj: Izland

A legjobb hústálnak járó különdíj: Franciaország