Nőtt a magyar borexport

Szerző: | 2017.09.06 | Hírek

Lendületben van a magyar szőlő- és borágazat, amit az is alátámaszt, hogy a magyar borexport az első öt hónapban mennyiségben 26, értékben pedig 18 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának szintjét.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Gál Péter tájékoztatása szerint az első öt hónapban a magyar borkivitel mennyisége elérte a 330 ezer hektolitert, értékben pedig a 11,3 milliárd forintot. Tavaly a magyar borexport mintegy 750 ezer hektolitert tett ki, értéke pedig 27,3 milliárd forint volt.

Az idei szüreten várhatóan mintegy 410 ezer tonna szőlőt szednek majd le a termelők, és ebből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor kerülhet a pincékbe az előzetes termésbecslés szerint, szemben a múlt évi 2,7 millió hektoliterrel. Ugyanakkor lehetséges, hogy a korábbi becslésnél kevesebb lesz a pincékben az újbor, mivel a Duna Borrégióban tapasztalható aszály érzékelhetően csökkentheti a szőlőtermést.

A helyettes államtitkár szerint a továbblépés záloga, hogy a változatos magyar borstílusokat minél szélesebb körben ismertté tegyék bel- és külföldön egyaránt, hangsúlyozva a termőhelyi sajátosságokat, jellegzetességeket, külön is kiemelve a versenyképes adottságokat, ennek alapja pedig egy jó eredetvédelmi rendszer. Annak érdekében, hogy ez jól működjön és maximálisan szolgálja a termelők, valamint a borászok érdekeit, a minisztérium javaslatokat fogalmaz meg a termelői közösségek, hegyközségek számára a névhasználati szabályokkal. Ennek alapján tudatosan pozícionálhatják az adott termőhely borait (borneveit) a piacon.(MTI)