Növekedhet az európai borágazat

Szerző: | 2015.04.15 | Hírek, Italsor

Az Európai Bizottság közzétette a szőlőtelepítési engedélyek új rendszerére vonatkozó új szabályokat, amelyek lehetővé teszik az uniós szőlőtermő területek évenkénti, korlátozott mértékű megnövelését.

A közös agrárpolitika legutóbbi reformjának keretében született új megállapodás váltja fel a telepítési jogra vonatkozó átmeneti szabályozást,  amely 2016. január 1-jétől lesz alkalmazandó.

Válaszul a bor iránti világpiaci kereslet növekedésre, az új rendszer rugalmasságot biztosít az európai borágazatnak, hogy az fokozatosan növelhesse a termelést. Ugyanakkor a tagállamoknak több védőintézkedés is a rendelkezésükre áll az egyes bortermelő területeken jelentkező esetleges társadalmi és környezeti kockázatok kezelésére – mondta Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos.

Egy nemrégiben készült külső tanulmányra utal az Európai Bizottság közleménye, amely szerint ugyanakkor az EU világpiaci részesedése ebben az ágazatban továbbra is csökken. 2025-ig a világszintű összes fogyasztás az előrejelzések szerint növekedni fog, miközben az unióban továbbra is csökkenés lesz megfigyelhető. Ez a tendencia jól mutatja, hogy az uniós borágazat a jövőben egyre inkább függeni fog az exporttól.

A most közzétett szöveg olyan szabályokat határoz meg, amelyek a tagállamok és az Európai Parlament egyhangú megállapodása nyomán kerültek elfogadásra. E szabályok megállapítják, hogyan kell a tagállamoknak irányítaniuk (nemzeti szinten) a nem átruházható telepítési engedélyek rendszerét. A szabályok körvonalazzák az új telepítésekre vonatkozó védelmi mechanizmust is, amely magában foglalja az adott tagállam szőlőtermő területeinek évente legfeljebb 1%-os növelésére vonatkozó korlátozást, valamint annak lehetőségét, hogy a tagállamok ezt a területnövelést – amennyiben szükséges – nemzeti, illetve regionális szinten vagy a földrajzi jelzés függvényében korlátozzák.

A szabályok egyértelműsítik a jelenlegi rendszerről az új rendszerre való áttérésre vonatkozó feltételeket is, valamint azt, hogy a telepítési jogok hogyan válthatók át engedélyekre. (MTI)