Nyelves lepény lett az Év strandétele

Szerző: | 2023.08.03 | Hírek

Az Év Strandétele idén a Balatoni nyelves Balatonalmádiból, a legjobb bisztró étel a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke, az Év felfedezettje a Pofás pil-pil lángos Balatonmárián, vegán különdíjas az alsóörsi zeller ravioli és az év jóárasított étele a vonyarcvashegyi Party harcsali lett.

A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott eredményhirdetésen mutatták be.

Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bacsalikommal és egy bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett, amellyel a bruschetta műfaját sikerült nagyon szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy vacsorának is tökéletes választás, és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető. A pikáns névválasztás izgalmasan kapcsolódik a balatoni nyárhoz és hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az étel méltán népszerűvé válhasson.

Balatoni nyelves | Fotó: Heim Alexandra

Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero’s „hideg tökfőzelék feltétlenül” nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá. A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is. A hazai gasztronómiában sokszor nem értékeljük eléggé a hungarikumnak is tekinthető főzelékeket, bár ebben sokat segíthet, ha olyan szépen tálalják és kreatívan készítik mint a boglári bisztróban.

Hideg tökfőzelék feltétlenül | Fotó: Heim Alexandra

A Tork képviselője, Sipos Norbert az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pil lángosának adta, melyet Balatonmária nagy szabad strandján készítenek. A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil strandételként tökéletesen jeleníti meg a Beach Food szemlélet lényegét, hogy a pil-pilt mint spanyol tengerpartokra jellemző nemzetközi sztenderdet hogyan lehet igazán hazaivá és balatonivá varázsolni úgy, hogy egyúttal a lángost is szokatlanul szépen „tálalható” étellé teszik, nem utolsó sorban a szeklicére emlékeztető füstölt chili szálakkal. Aki azt hitte, hogy a lángos műfajában nem lehet már újat mondani, arra szépen rácáfoltak. E különlegesség ára 3200 forint.

Pofás fogas pil-pil lángos | Fotó: Heim Alexandra

Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró Zeller „Raviolija” lett idén a legjobb vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok közé került, ára 3450 forint.

Zeller ravioli | Fotó: Heim Alexandra

A „jóárasított” strandétel kategóriában a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott „Party harcsali” fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában igényesen tálalva tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.

Party harcsali | Fotó: Heim Alexandra

A zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez idén Csillag Richárd balatoni séf csatlakozott, aki tavaly negyedik lett az ifjú szakács világbajnokságon, a Tork különdíját átadó Sipos Norberttel együtt így két séf is volt a zsűriben.

A zsűri | Fotó: Heim Alexandra

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája az eredményhirdetésen kiemelte: „ez a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése, és a „retró” kínálat megújításával jelentősen hozzájárult, hogy a hazai gasztronómia legizgalmasabban fejlődő szegmensévé váljon a korábban sokat kritizált strandgasztronómia egy évtized leforgása alatt.” Hozzátette: „a balatoni Beach Food trend képviseli a legmarkánsabban itthon a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet, ugyanakkor a globális street food receptek balatonivá tételével európai összehasonlításban is értékteremtő műhelymunka, amelynek legkiválóbb képviselői egymást is inspirálják.” Kardos Gábor a húsmentes ételekkel kapcsolatban elmondta: „a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett, mivel a nevezett ételek fele erősítette ezt a kategóriát, számos kreatív példát mutatva arra, hogy miért érdemes színesíteni a sok helyen még mindig rántott sajtra, illetve gombára korlátozódó kínálatot.”