Nyikos Patrik képviseli hazánkat az ifjúsági szakács-világbajnokságon

Szerző: | 2024.05.29 | Hírek

Idén októberben Magyarországon rendezik meg a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 ifjúsági szakács világbajnokságot, melyen a május 22-én a METRO Gasztroakadémián rendezett nemzeti válogatón nyertes Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat.

A magyar Chaine Egyesület által rendezett megmérettetésen a nyolc ifjú séfnek az idei évben őzgerincet, velős csontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használnia az általuk eltervezett három fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.

A Chaine Rôtisseurs Competition nemzeti válogatóján 27 év alatti szakácsok indulhattak: Dudar Máté – Hotel Wellamarin, Gulyás Máté – IKON Debrecen, Incze Árpád – Pajta Étterem, Kis Gergely – Four Seasons, Nyikos Patrik – Stand Étterem, Schmidt Torontál – Lokal 47, Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző és Végh Botond – BGE) mérték össze tudásukat és tehetségüket a versenyen. A versenyzőknek nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, négy főre, három fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A képzeletbeli dobogó legfelső fokára Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa állhatott, így ő képviseli Magyarországot az október 4-én megrendezésre kerülő világbajnokságon. Az ezüstérmes a Four Seasons szakácsa, Kis Gergely lett, míg a bronzéremmel az Ikon Debrecen séfjét, Gulyás Mátét jutalmazták.

A konyhai zsűrizés szempontjai a főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság voltak, míg a kóstoló zsűri az ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség szempontjai alapján értékelt. A fenntarthatóság jegyében azt is vizsgálták, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

A győztes menüsor

  • Előétel: Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással
  • Főétel: Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével
  • Desszert: Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval

2024-ben ismét Magyarország rendezi majd meg a Chaine Rôtisseurs Competition világbajnokságot a 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján. A világbajnokságon 20 versenyző indul, akiknek munkáját az öt kontinensről érkező 12 zsűritag értékeli, miközben egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.
_______________________________
Forrás: Turizmus.com
Kép: Chaine Egyesület