Nyílt napot és házavatót tartott a Magyar Cukrász Ipartestület

Szerző: | 2023.03.28 | Hírek

A kétnapos közös ünneplésen egy időkapszulát is elhelyeztek, hogy ezzel is emléket állítsanak a Magyar Cukrász Ipartestület székházának megszületését segítő szakmai összefogásnak.

Az előző években többször terveztek megnyitót, illetve házavató ünnepséget, de a pandémia mindig közbeszólt, a mostani rendezvénnyel ezt szeretnék pótolni, mondta a testületi tagokat, kiemelt partnereket és szponzorokat vendégül látó eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezető társelnöke.

Komoly fejlesztéseken van túl a cukrász vállalkozások szakmai érdekképviselete: az elmúlt négy évben elkészült az új székházuk, amelyben az irodák és közösségi terek mellett egy világszínvonalú oktatókabinetet is kialakítottak. Ezt már belakták és nagy sikerrel működtetik: folyamatosan zajlanak a szakmai továbbképzések, mestervizsga-felkészítések, workshopok.

„A tanműhelyben 12-14 fős mesterkurzusokat és 25-30 fős demonstrációs jellegű képzéseket tudunk tartani. A korszerű gépek és berendezések nagy részét szponzor partnereink felajánlásának köszönhetjük, a kabinet felszereltsége jelenleg a világon bárhol megállná a helyét. Az utóbbi két évben számos nemzetközi szaktekintély tartott kurzust nálunk, köztük a cukrászművészet világelitjét tömörítő nemzetközi Relais Desserts szervezet tagjai, és mindannyian elismerően nyilatkoztak a rendelkezésünkre álló eszközökről” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A Magyar Cukrász Ipartestület képviselői a nyílt napon egy időkapszulát is elhelyeztek a székház udvarán. Ezzel emléket szeretnének állítani annak a „hazai szakmai szervezetek történetében példa nélküli” összefogásnak, amellyel az ipartestület tagjai hozzájárultak az új székház elkészültéhez. Selmeczi László elmondta, hogy táblán is megörökítették azoknak a nevét, akik a téglajegy mintájára „tortajegyek” vásárlásával támogatták az épületfelújítás és a tanműhely munkálatainak befejezését. Az időkapszulában a közel 120 éves múltra visszatekintő ipartestület egykori és jelenlegi elnökeinek névsora mellett többek között taglisták, illetve pendrive-on a szakmai szervezet eseményeit megörökítő kép- és videóanyagok is helyet kaptak.

A székház udvarán elhelyezett időkapszula az ipartestületi tagok összefogásának állít emléket

Az ipartestület kiemelt célja továbbra is az érdekképviseleti tevékenység megerősítése, a cukrászszakma társadalmi megbecsülésének elősegítése – mondta társlapunk, a Turizmus.com kérdésére Erdélyi Balázs szakmai elnök. Hozzátette, hogy elkötelezettek a hazai kézműves cukrászat és a minőségi kínálat népszerűsítése mellett, s bár tisztában vannak vele, hogy a minőségi szemlélet térhódítása nem megy egyik pillanatról a másikra, a szakmai továbbképzések, workshopok, rendezvények folyamatos szervezésével ezt a folyamatot szeretnék elősegíteni.
_________________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina/turizmus.com
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület