Nyulas sörök afrodiziákummal

Szerző: | 2018.03.12 | Hírek, Italsor

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde tavaly jelentkezett először húsvéti ünnepi sörökkel. Akkor ugyanannak az alapsörnek két különböző fűszerezésű változatát mutatták be Nyúlon innen és Nyúlon túl néven. Az ünnepi sörök jellemzői, hogy a receptek – nem ritkán a sörtípusok is – évről évre változnak, tehát sohasem ugyanazt kapjuk, mint egy esztendővel korábban.

Idén a Szent András Sörfőzde is két új limitált szériás főzettel, benne pedig egy valódi afrodiziákummal köszönti a tavaszt, a nyuszit, no meg azokat, akik a jó söröket szeretik. Apró, de lényeges változás az előző évhez képest, hogy ezúttal az első sör, a Nyúlon innen fűszerezés nélkül került a hordókba és palackokba, és csak a Nyúlon túl lett „megbolondítva”. A Nyúlon innen idén egy tradicionális vörös ale, míg a Nyúlon túl ennek egy valódi afrodiziákummal, tonkababbal készült változata.

A mágikus csodafűszerként is emlegetett tonkababot őshonos termőterületein, Dél-Amerikában különösen nagy becsben tartják. A legendák szerint nemcsak gyógyító, de varázserővel is bír: ha az ember tonkababot szorongatva suttogja el kívánságait, azok biztosan valóra válnak. A tonkababot Dél-Amerika számos területén használják: többszöri forrázást, áztatást követően gyógynövényekkel elegyített teát készítenek belőle, amelynek vágyfokozó, bódító, depresszió-ellenes, sőt immunerősítő hatást is tulajdonítanak. Ízeiben, illatában a vaníliát, a keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi.

A tonkababot idén a főzde partnere, az adalékanyag és tartósítószer-mentes fűszereiről ismert Fűszerész biztosította. Az Ogre Bácsiban tartott sörbemutató résztvevői pedig a Magyar Konyha által 2017-ben az ország TOP 10 kézműves cukrászdája közé választott Czakó Kert tonkababos tartjával együtt kóstolhatták a Szent András Sörfőzde „nyulas” söreit.