Ők a Gault&Millau legjobbjai

Szerző: | 2015.11.19 | Hírek

November 19-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauza. A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón a zsűri által legjobbnak tartott szakmai teljesítményeket elismerő oklevelekkel díjazták.

Az anonim szakértők értékelése alapján:

A 2016-os év étterme: Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter)

Az év borászata: Heimann Családi Birtok

Az év konyhafőnöke: Lőrincz György (Babel)

Az év étteremtulajdonosa: Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile)

Az év felfedezettje: St. Andrea Wine & Gourmet Bar

Az év kisvendéglője: Fricska Gasztropub,

A vidék étterme: Anyukám mondta (Encs)

Alternatív vendéglátás díja: Séf utcája és a Buja disznó(k)

Az év söre: Balkezes Hopster

A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, emellett 171 borászatot és 234 szállodát értékel.

A rendezvényen megjelent Come de Cherisey, a Gault&Millau könyvek francia kiadója, hogy a „francia gasztronómia üdvözölje a magyar gasztronómiát”. Felhívta a figyelmet, hogy az általuk képviselt értékrend legfőbb eleme a szakácsok tisztelete, és a Gault&Millau feladata a felfedezés és a támogatás.

A 12 országban működő rendszer egységes, 20 pontos skála szerint ítéli meg az éttermeket, azzal a céllal, hogy a nagyközönség körében is felkeltse a vágyat és érezzék a szenvedélyt. Számukra az étterem az adott ország és régió helyi termékeinek és borainak tükörképe, és szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni a minőségi élményeket.

Come de Cherisey a Gault&Millau nevében nem csupán plakettet adott át az Év konyhafőnökének, Lőrincz Györgynek, hanem meghívta Párizsba, hogy találkozzon a francia „év konyhafőnökével”.

A mostani Gault&Millau tapasztalatairól szólva Molnár B. Tamás főszerkesztő elmondta: eddig ez volt a legizgalmasabb és legörömtelibb tesztelés, és bár idén a legmagasabb, 17-es pontszámmal az Onyx egyedül maradt, de a 16-15 pontos helyszínek száma emelkedett, és e téren már megelőzzük Bécset (bár az osztrák főváros a csúcskategóriás és a „hétköznapi” éttermek terén jobban teljesít). Az éttermek toplistája itt található: http://www.gaultmillau.hu/kalauz-2016/ettermi-toplista

A könyv szerkesztői azonban nem hagyhatták figyelmen kívül a bisztrók és a kisvendéglők „alatt álló” alternatív étkezdék (a street foodtól a leveskonyhán át a kolbászsütőig) terjedését, ezért őket külön kategóriában is díjazta. Hasonlóképp, a sörforradalom hatására országos sörtesztes is készítettek, amely ugyan ingadozó minőségről, de bíztató fejleményekről számolt be, és az is örömteli fejlemény, hogy a kávé sem pusztán energiaital.

A Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz célja, hogy a független értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, és hogy tükröt tartson a magyar éttermi és borász világnak. További célkitűzése, hogy a jó éttermek, borászatok támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára.

A kalauz az éttermeknél alapvetően a konyha teljesítményét értékeli. A tesztelő nem fedi fel magát, számláját kifizeti. A Gault&Millau Magyarország évente jelenik meg, a mostani a negyedik kiadása.

A kalauz a www.gomijo.hu oldalon rendelhető meg, ára 3000 Ft. A díjazottakról bővebben itt olvashatnak: http://www.gaultmillau.hu/kalauz-2016/az-ev-dijazottjai

****

A Gault&Millau a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét: a korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz.