Ők az idei Gasztrohősök

Szerző: | 2022.03.29 | Bennfentes, Fenntartható, Hírek

A hazai alapanyagokat használó éttermeket jutalmazták az idei Gasztrohős Díjjal március 24-én. A Sirha Budapestre szervezett Fenntarthatósági konferencián hirdette ki a Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával megvalósuló Gasztrohős Díj 2022 – Hazai körforgásban verseny díjazottjait.

A díjátadó idei házigazdája Mautner Zsófi,a szakmai zsűri egyik tagja, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, műsorvezető volt.

A Gasztrohős Díjat második alkalommal hirdette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A verseny ötletét a világjárvány hívta életre, de hagyományteremtő céllal indították útjára a tavalyi évben.

„A fenntarthatóság az elmúlt időszakban háttérbe szorult, de mi, a munkánk során, azt láttuk, a nehéz időkben is akadnak hősök, akik környezetileg, társadalmi szempontból felelős megoldásokkal próbálták átvészelni az időszakot. Az első Gasztrohős Díjjal őket szerettük volna kiemelni, és ezeket a jó gyakorlatokat, jó példákat minél több emberhez eljuttatni.” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Idén a hazai alapanyagokat kiemelten használó, szoros termelői kapcsolatokat ápoló éttermek kiemelése volt a célja a verseny szervezőinek.A helyi alapanyagok használata évről évre egyre nagyobb teret kap az éttermek konyhájában is, amelyre a járvány is ráerősített, hiszen a határzárak miatt olyan éttermek is a termelők felé fordultak, akik előtte esetleg a francia piacról vásároltak. Ráadásul környezeti szempontból sem mindegy, hogy honnan és mi kerül a tányérunkra; egy amerikai kutatás szerint – mely alapján egyébként a Gasztrohősök is kidolgozták az idén, szakértők segítségével megújuló Fenntartható Vendéglátóhely-minősítést –

egy vendéglátóhely ökológiai lábnyomának 90%-át a beszerzés adja.

Éppen ezért, az idei díj témája és a győztesek kiválasztásának fő szempontja a hazai, termelői alapanyagok kiemelt és kreatív használata volt.

A versenyre idén is szép számmal érkeztek pályázatok, a jelentkezésnél a fő tematika mellett csomagolással, élelmiszer-hulladékkal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kérdésekre is válaszolnia kellett a nevezőknek. A szakmai nyertest és a közönség díjért versenyző Top10 jelentkezőt kiválasztó szakmai zsűri a szakmai minden aspektusát képviselte; Mautner Zsófi gasztroblogger, gasztronómiai szakíró és Szende Gabriella fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás Magazin főszerkesztője kommunikációs szempontokat, Horváth Boldizsár biogazdálkodó agrármérnök, a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa a beszállítói együttműködések hatékonyságát, Segal Viktor kreatív séf, a Bocuse d’Or Akadémia tagja pedig a hazai alapanyagok kreatív felhasználását vette figyelembe a kiválasztásnál.

Az idei Gasztrohős: a pécsi Reggeli

Az idei évben is sok remek pályázat érkezett, habár a legtöbb versenyen elhangzik az a klisé, hogy nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, ez a Gasztrohős Díjnál sem volt másképp, olyannyira, hogy a top10-es lista plusz egy versenyzővel egészült ki. A lista mind étteremtípus, mind földrajzi elhelyezkedés tekintetében színes volt; helyet kapott a palettán a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár, a budapesti Ételműhely Gasztrostúdió, a  Four Bites Catering, a kétútközi Graefl Major, a balatonszemesi Kistücsök Food&Room, a budapesti Közös Kávézó és Konyha, a kéthelyi Lokal47, az iskolai menzaként működő Mezna, a zebegényi Natura Hill, a miskolci Zip’s Beer&Tapas és a Szent György-hegyi Zöldülő Terasz is.

A szakmai díjat idén a pécsi Reggeli kapta, akik 90%-ban hazai, környékbeli termelőktől érkező alapanyagokkal dolgoznak nap mint nap, folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, mellyel csökkenthetik környezeti lábnyomukat.

Jó példa erre, hogy pár hete teljesen kivezették a citrusféléket a kínálatukból, helyette saját készítésű shrubokkal, villányi verjusvel savanyítják a limonádét, kézműves szörpöket, szezonális gyümölcslevet kortyolgathatunk náluk. A közönségdíjat és az itthon úttörőnek számító, környezetbarát higiéniai termékeket gyártó CleanEco különdíját egy-egy – ahogy Mautner Zsófi, a díjátadó háziasszonya fogalmazott a díjátadón – „újgenerációs hely” vihette haza; előbbit a Nyíregyházán működő, a tésztaételeket új szintre emelő Cvekedli Tésztabár, utóbbit a nagyon friss, a Kristinus biodinamikus birtokán működő Lokal47. A nyertesek egy egyedi, Hitka Viktória által készített tányérral és egy 800 ezer forint értékű hazai környezetbarát termékekből, termelői alapanyagokból álló csomagot nyertek.

(Képek: Reggeli – Pécs, Felelős Gasztrohős)