Ők készítik az Év Fagylaltjait

Szerző: | 2015.06.02 | Események, Hírek

Mára több kategóriára osztódott a Magyar Cukrász Iparosok Ipartestülete által szervezett Év Fagylaltja verseny: külön indultak a kézműves készítmények, a „mentes” fagylaltok a különböző diétára szorulók miatt, a nem kézműves technológiájúak és külön az alapanyag gyártók is.

A kötelező „kűr” idén a sárgabarack volt, a szabadon választottakban nem voltak olyan szigorúak az előírások. A fődíjat, az Év Fagylaltja címet a pátyi Cafe Trevi érdemelte ki, Opera Royal fantázianevű, tejcsokoládés ízvilágú készítményével (képünkön)

Az egyik leghíresebb vidéki sütemény és fagylaltbirodalom, a Szervánszky Cukrászda adott otthont a vetélkedésnek, amelyet Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár nyitott meg. Mint kifejtette, a magas szintű vendéglátásban a minőségi alapanyagok mellett a szakmai tudás, a képzés színvonala, az állandó továbbképzés a meghatározó. A szakképzésben a jövőben újdonság lesz a diétás szakács és cukrász-képzés, mivel egyre többen szenvednek itthon is különféle ételallergiákban, és a cukorbetegek száma is sajnos jelentős.

A 83-féle fagylalt végigkóstolása nem kis erőpróbát okozott az „amatőr” és profi kóstolóknak, akik vakteszttel, csupán szám alapján döntöttek.  Sok készítményben megjelentek a friss zöldségek, fűszernövények és a sós zamatok is.

A Magyarország Tortája és Magyaroszág Cukormentes Tortája verseny elődöntőit is a fagylaltversennyel egy időben és helyszínen rendezték. A megmérettetésre

Az idén minden hazai cukrászda és vendéglátó egység nevezhetett a Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája versenybe – amelynek döntőjét mindig augusztus 20. előtt rendezik – hogy a verseny még színesebb legyen. A hétfői első körben, Soltvadkerten már látszott az igényesség és a fantázia – de az augusztus 20. előtti győztes kihirdetéséig még több fordulón kell átjutni a legjobb cukrászoknak, illetve tortáiknak.

 

A nyertesek:

„A” szabadon választott kategória (cukrászdák, kézműves fagylaltozók, természetes alapanyagokkal)

1.Régimódi vajkaramella pityókás körte szósszal, Eszenyi Ferenc/ Thermal Hotel Balmaz, Balmazújváros

2.Mascarpone-s ribizli páros, Damniczki Balázs/Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

3.Vajkaramellás szelídgesztenye, Borzi Zsolt/Nándori Cukrászda, Budapest

„B” szabadon választott kategória (cukrászdák, kézműves fagylaltozók, hagyományos alapanyagokból)

1.Opera Royal fagylalt, Mányoki Krisztián/Caffe Trevi Cukrászda, Páty

2.Pikáns Házi Joghurt, Jóri-Hegedűs Szilvia/Diamante Fagyizó

3.Francia Krémes, Dobó Norbert/Füredi Korzó Fagyizó, Balatonfüred

„C” szabadon választott kategória (alapanyaggyártók, -forgalmazók)

1.Sós-diós karamell fagylalt, Bertalan-Bokán Hajnalka/Tutti Élelmiszeripari Kft., Rábapatona

2.Tejkaramellás tökmag, Kádár Ferenc/m-Gel Hungary Kft., Budapest

3.Philippini kókusz mangó-maracujával, Nagy István/Martin Braun Kft., Budapest

„A” Kötelező íz: (cukrászdák, kézműves fagylaltozók, természetes alapanyagokkal)

1.Sárgabarack, Pataki János/Pataki Cukrász Kft., Érd

2.Csak a barack, Erdélyi Balázs/Frer Cukrászda, Budapest

3.Sárgabarack, Kádár Ferenc/Kádár Cukrászda, Budapest

„B” kötelező íz (cukrászdák, kézműves fagylaltozók, hagyományos alapanyagokkal)

1.Sárgabarack, Csillag Krisztina/Gerő Cukrászda, Nagykanizsa

2.Sárgabarack pisztáciával, Dobó Norbert/Füredi Korzó Fagyizó, Balatonfüred

3.Sárgabarack, Szmolenszky Zoltán/Chilli Gelato Kft.

„C” kötelező íz (alapanyaggyártók, -forgalmazók)

1.Tejszínes sárgabarack, rozmaringos trüffellel, Hajdu Zoltán/KEN Carpathia Kft. Ó, Budapest

2.Sárgabarack fagylalt, MEC3 Hungária Kft.

3.Joghurtos Sárgabarack, Kiss Edina/Kőnig Trade Kft. Balmazújváros

„D” mentes kategória

1.Áfonya, Gyuris László/A Cappella Cukrászda, Szeged

2.PaleOK málna, Kádár Ferenc/m-Gel Hungary Kft., Budapest

3.Tavaszi gyógyír, Hiczkó Henrietta/Nándori Cukrászda, Budapest

Közönségdíj: 

Mascarponés ribizli páros, Damniczki Balázs/Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Soltvadkert különdíja:

Mascarpone-s ribizli páros, Damniczki Balázs/Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Frittman borászat különdíja:

Szüreti MUST-ra, Pálfi Attila/Florida Fagyizó, Balatonmáriadürdő