Fókuszban az olasz ételek

Szerző: | 2016.11.21 | Események, Hírek

Első alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet; a november 21. és 27. között 105 országban 1300 eseményt felvonultató kezdeményezés magyarországi programjainak Budapest és Szeged ad otthont.

Pierluigi Simonetti nagykövetségi tanácsos, misszióvezető-helyettes, Marco Bulf, a budapesti ICE igazgatója, Ferdinando Martignago, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke, Gian Luca Borghese, a kultúrintézet megbízott igazgatója, valamint Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómiai Akadémia elnöke más-más oldalról világítottak rá az esemény sajtótájékoztatóján arra, hogy az olaszok számára az étkezés többet jelent, mint általában a világ más tájain élőknek. A család, a közös élmény, a történelem, a művészetek és általában a kultúra része az étel és az ital. valamint annak elfogyasztása – talán még szorosabb kölcsönhatásban, mint más országokban.

Ami a hazai olasz éttermek nívóját illeti, Alberto Tibaldi egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, némelyik szinte már jobb, mint akármelyik olaszországi divatos étterem. Nem árt figyelni azokra az emblémákra, amelyek az itáliai vendéglátás és élelmiszeripar garanciáit jelentik, és amelyek világszerte garantálják a kiváló konyhát és alapanyag minőséget – de ezek a jelzések még nem mindenütt ismertek.

Ferdinando Martignago hozzátette: a kamara évente ellenőrzi a valódi olasz élelmiszereket felhasználó éttermeket, melyek számára kiadja az Ospitalita italiana minősítést.

A sajtótájékoztatón kiemelték az Olasz Kultúrintézet november 24-i programját, melynek során olasz gasztronómiai szakértők és budapesti olasz éttermek tulajdonosai tartanak előadást, majd olasz bor- és élelmiszeripari cégek vezetői találkoznak jelenlegi és jövőbeli magyar partnereikkel. November 26-án a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara Az olasz földektől a magyar asztalokig címmel rendez egész napos programsorozatot ugyanitt. Bizonyára élénk sikere lesz a kultúrintézetben rendezendő ingyenes filmvetítéseknek, amelyek központi témája a sütés-főzés, a táplálkozás körül zajlik. Lesz még gasztronómiai könyvbemutató, B2B találkozók, kerekasztal-beszélgetések az egészséges táplálkozásról, a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben különleges olasz menüt kínálnak, és nem hiányoznak a főzőshow-k sem.

A program itt érhető el: http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/resource/doc/2016/11/settimana_della_cucinait_nel_mondo_web.pdf