Opatija csokoládéfesztivállal hangolódik az ünnepi időszakra

Szerző: | 2023.10.24 | Hírek

November első hétvégéjén ismét a csokoládé fenséges íze uralja Opatiját. A fürdőváros hagyományos gasztronómiai ünnepén világszínvonalú csokoládékészítők, zenei, gasztronómiai és kulturális események egész sora várja a látogatókat.

Horvátország egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiválja idén november 10. és 12. között zajlik a város több helyszínén. Az események fókuszában a csokoládékülönlegességeket felvonultató „Csokoládévarázs” vásár áll a Gervais Központban.

A Gervais Központ ad helyet a „Csokoládévarázs” vásárnak

Az immár 17. alkalommal bemutatkozó fesztivál új helyszíne a történelmi Angiolina parkban álló Juraj Šporer Művészeti Pavilon, amely erre az időszakra valóságos csokoládé mesevilággá változik: a világhírű osztrák gyártó, a Zotter Chocolate itt mutatja be csokoládéfinomságait. A Zotter csokoládét egy különleges produkció keretében a Gervais Központban is megkóstolhatják az érdeklődők: az I Zefirelli együttes „Pure Chocolate” című összművészeti koncertjén minden zenei tételt válogatott csokoládécsemegék kísérnek. A kulturális és kulináris élvezetek mellett csokikészítő workshopok, gyerekfoglalkozások, előadások is színesítik a háromnapos programot.

A gyerekek is megismerkedhetnek a csokoládékészítés fortélyaival

A hivatalos fesztiválhelyszíneken túl Opatija híres kávéházai, többek között a Café Imperial és a Café Strauss is színes gasztronómiai kínálattal, programokkal és eseményekkel készülnek. A Café Straussban a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, a fő attrakciónak pedig a Horvátország és a régió egyik első csokoládégyáráról, a híres rijekai csokoládé- és kakaógyárról szóló nagyszabású kiállítás ígérkezik.

 

Romantikus kertörökség

Opatija – vagy ahogy a Monarchia idején hívták, Abbázia – a 19. század végén lett az osztrák és magyar előkelőségek divatos tengerparti nyaralóhelye. A történelmi levegőjű város azóta sem veszített bájából, festői helyszínei, erdei ösvényei az enyhe mediterrán télben is romantikus sétákra invitálnak. Az Adria büszkeségének tartott Lungomare tengerparti sétányt ma is Opatija legpatinásabb épületei övezik. A promenádot az első helyi hotelek, a Kvarner 1884-es és az Imperial 1885-ös megnyitásának idején kezdték el kiépíteni, majd teljes hosszában 1911-ben adták át. Érdemes végigjárni a belvárosból induló történelmi Carmen Sylva erdei sétányt is, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Kvarner-öbölre.

A város nevezetes parkjai közül talán az Angiolina park a legismertebb, közepén az 1844-ben épült impozáns Angiolina-villával. A tengerre néző, neoklasszicista épületet Iginio Scarpa fiumei nemes építtette szerelme jeléül feleségének, Angiolinának. Scarpa többek között Dél-Amerikából és Ausztráliából is hozatott egzotikus növényeket – az impozáns parkban ma több mint 150 növényfaj él. Érdemes időt szánni a vidéki kunyhó mintájára épült Svájci Házikóra is, ahol az Üdvözlet Opatijából című kiállításon pillanthatunk be a helyi történelembe.

November első hétvégéjén a csokoládé uralja Opatiját

Ugyancsak hangulatos séták helyszíne az Amerikai Kertek labirintusa, amit 1926-ban Kuczor Mihály Pál magyar fűszerpaprika-kereskedő építtetett felesége tiszteletére. Az öbölre néző teraszos park a historizmussal kombinált modernizmus kertépítészeti remeke, ahol a lakóépület mellett néhány üvegház, egy rusztikus kertészház és több más festői látványelem is fennmaradt.

 

Kényeztetés a Monarchia stílusában

Opatija nagy múltú szállodáit szintén a romantika szelleme hatja át: az egykori élénk fürdőélet emlékét és a császári építészet pompáját számos történelmi hangulatú hotel őrzi.

Az 1884-ben épült neoklasszicista Hotel Kvarner a Kelet-Adria legelső szállodája. A meleg és hideg vizes fürdőkkel rendelkező, gyógyszanatóriumként is szolgáló kifinomult hotelt mindössze tíz hónap alatt építették fel. Ez volt Ferenc József téli rezidenciája, de a császár mellett számos nevezetes személyiség is a szállóvendégek közé tartozott. Az épület homlokzatát eredeti pompájában helyreállították, hatalmas ablakaiból és teraszáról pazar kilátás nyílik a tengerre. A részletgazdag belső ugyancsak a századforduló belsőépítészeti stílusát idézi, a Hotel Kvarner nevezetes Kristályterme pedig a város legnagyobb, gazdagon díszített bálterme.

A belvárosban találjuk a neobarokk és a szecesszió stílusjegyeit ötvöző Hotel Palace Bellevue-t, amely sokak szerint a 19. század végi abbáziai elegancia megtestesítője. A szállodát Josef Gruesser alapította, a főépületet 1891-ben építették Villa Bellevue néven. Néhány évvel később az alapító fia, Anton Gruesser vette át a hotelt, és a város egyik legjobb szállodájává alakította. Itt található a Café Strauss, Opatija egyik leghíresebb kávéháza.

Opatija egyik leghíresebb kávéháza, a Café Strauss a Hotel Palace Bellevue-ben várja a vendégeket

Az Opatija főutcáján álló Heritage Hotel Imperial az Adria második legrégebbi szállodája: 1885-ben nyitották meg Stephanie belga hercegnő és osztrák trónörökösnő tiszteletére Kronprinzessin Stephanie néven. Építésze, az osztrák Franz Wilhelm minden akkoriban elérhető luxust biztosítani akart a szálloda vendégeinek, ezért a hotelben központi fűtést alakítottak ki, és fűtött medencét, illetve mozit is építettek. A szecessziós stílusú szálloda pompás Aranyteremét rögtön megnyitása után Európa legszebb éttermi helyszínének nyilvánították. Bécsi stílusú kávéházába, a Café Imperialba a kiváló desszertek és a kézműves kávék szerelmesei is szívesen elzarándokolnak.

A Heritage Hotel Imperial bécsi stílusú kávéháza, a Café Imperial

Reggelizz úgy, mint Isadora Duncen

Amikor a szálláshelyet kereső vendégek létszáma már meghaladta a Hotel Kvarner kapacitását, a szálloda mellé, közvetlenül a Lungomare sétányon felépítették a Villa Amaliát 1890-ben. A mediterrán és egzotikus növényekkel, buja zöld parkkal körülvett épület hamarosan az arisztokrácia népszerű téli szálláshelye lett. Ez a villa volt a román királyi pár, a luxemburgi nagyherceg, a német és az osztrák császári család és a karizmatikus amerikai táncosnő, Isadora Duncan kedvenc választása is – a világhírű művésznő a villát övező pálmák lobogásában talált ihletet táncmozdulataihoz. A róla készült újkori szobrot az épület előtt láthatjuk.

Az ő személye ihlette az Opatija Heritage Experience különleges ajánlatát, amely a Palace Bellevue, a Kvarner és az Imperial szállodákban jelenleg is foglalható. Ennek része az Isadora Duncan reggeli rituálé a szobában felszolgált pezsgős reggelivel; a Café Imperialban kínált Imperial délutáni tea hagyományos desszerttel; és egy koktélreggeli a Café Straussban brunchcsal és Isadora Duncenről elnevezett koktéllal.

(X)
_____________________________________
Képek: Liburnia Hotels & Villas