Országos Laposa Pezsgő premier hétvége június 20-21-én!

Szerző: | 2020.06.15 | Hírek

Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi pezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzem is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.

Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint és egy szürkebarát alapú, melyek premierje június 20-21-én lesz!

  • A Laposa Birtokon brunchal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszon pezsgő pop party-val, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.
  • Ezen a hétvégén és a következő hónapban országszerte számos kiemelt étteremben lehet majd poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket, ezeknek listája a sajtóanyag végén található. Ezekben az éttermekben 1 hónapig, június 20-július 20-ig poharazva kóstolhatók a Laposa pezsgők.

LAPOSA PEZSGŐ BRUT – Furmint alapú pezsgő

„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus és ananász illat után érkezik egy kis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kell még egy pohárral!” – Luca Antiga

LAPOSA PEZSGŐ EXTRA DRY – Szürkebarát alapú pezsgő

„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékez- tetnek, a zamat pedig tagadhatat- lanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesek és finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.” – Luca Antiga

Laposa Zsófi a pezsgő készítéséről:

„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat. Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében, mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egész család rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmat technológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve, egészen a végeredményig, ő is végigkövette a pezsgő életútját és mindenben támogatott.

A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely motivált, hogy új dolgokat ismerjek meg és fejlődjek. Minden percét élveztem és szívtam magamba a tudást. 6 pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra, hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Luca-val nagyon jó együtt dolgozni. Hálás vagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco készítés központjában él és dolgozik.

Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”

A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga a közös munkáról:

„Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Bada- csonyba, de akkor már sokat hallottam erről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít.

Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasz- tikus volt látni a szőlőültetvényeket a vulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezd- tünk gondolkodni, kóstolni, és végül a Szürkebarát illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás, de hallgatni kell a megérzése- inkre is. A bor szerelem!

Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka. Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak, szép savszerkezettel. Nagyon összetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccot lemásolni, a cél az volt, hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amik beleillenek a Laposa Birtok stílusába.”