Országtorta és az Év Fagylaltja: még lehet nevezni

Szerző: | 2015.05.07 | Hírek, Konyha

Az Év Fagylaltja versenyen idén új kategóriaként bevezetik a „mentes” fagylaltot, amely nem tartalmazhat glutént, hozzáadott répacukrot, laktózt, tejfehérjét. A kötelező íz a sárgabarack lesz.

A június elsején megrendezésre kerülő verseny – amelyre május 27-ig lehet nevezni – különböző kategóriákban zajlik. Az A kategóriában például olyan kézműves-fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes állományjavítóval, tojás hozzáadásával, főzéssel készültek, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva kerülnek a tégelyekbe. Természetes anyagokból készült stabilizátorok és száz százalékos gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata megengedett. Mindenki egy kötelező ízzel és egy szabadon választottal indulhat.

A kötelező ízben, amely idén a sárgabarack lesz, a hagyományos alapanyagokat – tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás – használni kell. A szabadon választott fagylaltnál nincs alapanyag-megkötés.

A mentes fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol), almacukor, kókuszcukor használható.

A versenyben az alapanyaggyártók és forgalmazók is részt vesznek.

Az idén minden hazai cukrászda és vendéglátóegység nevezhet a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája versenybe, amelyet mindig augusztus 20. előtt rendeznek, hogy a verseny még színesebb legyen – derül ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének hírleveléből.

A versenykiírások és feltételek idén is szigorúak, mind a torták magassága, átmérője, mind összetevői tekintetében, amelyekről a www.cukraszat.net oldalon tájékozódhatnak a mesterek.

Az ipartestület arra ösztönzi a cukrászokat, hogy új, kreatív, lehetőleg magyaros jellegű kompozíciókkal nevezzenek, amelyekhez – gyümölcsös készítmények esetében – a hozzávalók egész évben beszerezhetők. A torták valamilyen módon köthetők legyenek az ünnephez – szól a kiírás.