Országtorták: ők a döntősök

Szerző: | 2017.03.28 | Események, Hírek

A zsűri kiválasztotta a XI. Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája versenybe jutott öt-öt döntőst, akiket március 27-én a Zila cukrászdában az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége közösen mutatott be.

A szakemberek szerint a cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, de a különleges ízkombinációk kaptak esélyt a döntőre. A zsűribe meghívták Szó Gellértet, aki kétszer egymás után a verseny győztese lett, valamint Sárközi Ákost. A Michelin-csillagos Borkonyha séfje elmondta, hogy számára is meglepő ízekkel, fűszerekkel –  például zsályával – találkozott. Sok céklát használtak a cukrászok, de találkoztak paradicsomos, szarvasgombaolajos ízesítéssel is.

A most kiválasztott torták készítőinek a zsűritagok még felajánlják segítségüket, amit nem kötelező elfogadni, mielőtt a döntőre a végső tortaváltozatot elkészítik. Mindkét párhuzamosan dolgozó zsűriben megtalálhatóak dietetikusok és cukrászok.

A Magyarország Tortája 2017 verseny döntősei: Balatoni Habos Mogyoró (Horváth Cukrászda, Budapest), Szent Erzsébet (Hisztéria Cukrászda, Budapest), Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő (Nándori Cukrászda, Budapest),  Fertődi Fekete (Frer Cukrászda, Budapest) és Ingyom-Bingyom (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár), amelyeket 29 pályamű közül választottak ki.

A Magyarország Cukormentes Tortája címért versenyez: Homok arany (Horváth Cukrászda), Kócos Kajszi (Édességlabor), Málnás zöldségtorta (Frer Cukrászda), Pöttyös Panni (Zazzi Cukrászda) és Túrós kolibri (Édes-Gyömbér Cukrászda).

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri, a névtelenséget most oldották fel. A bírálatnál az íz, a látvány, az összetétel, az újszerűség, a cukormentes tortáknál pedig a szénhidrát- és a kalóriaérték volt a legfontosabb szempont. A 2017-es év győztesét nyár elején hirdeti ki a zsűri, a nagyközönség pedig augusztus elején ismerheti meg, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Képünkön a cukormentes döntősök, a Magyarország Tortája 2017 verseny másik kategóriájának legjobbjainak részletes bemutatása itt olvasható: http://cukraszat.net/18-aktualitas/459-magyarorszag-tortaja-2017-dontos-tortak