Őrzött vitrinben a csúcspálinka

Szerző: | 2015.09.30 | Események, Hírek

Az október 2-4. között zajló Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája.

Több mint négyszázféle párlattal, a pálinkák mellett kolbászokkal és egyéb kézműves húskészítményekkel, három nap alatt rengeteg koncerttel, vezetett pálinkatúrákkal, pálinkaházasítási programmal, pálinkás édességekkel, gin különlegességekkel, szakmai beszélgetésekkel, és TukTuk járatokkal várja a kulináris élményekre vágyó közönséget az október első hétvégéjén megrendezett Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál.

A rendezvényen ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmai programok és a pálinka-gasztronómia, így azok számára is remek időtöltésnek ígérkezik a három napos fesztivál, akik  a kóstoláson túlmutatóan is érdeklődnek a pálinkafogyasztás kultúrája és a kulisszák mögött zajló varázslat iránt. Idén huszonegy pálinkaház képviseli a pálinkafőzés mesterségének legjobbjait, a kiállítók között megtaláhatók a legkülönlegesebb szuperprémium pálinkákat és párlatokat előállító manufakturák is. A fesztiválon hagyományosan egy-egy vendégpárlat is terítékre kerül, amelyet közelebbről is megismerhetnek az érdeklődők: ezúttal a gin különlegességek kerülnek középpontba.

Azok számára, akik a pálinkák világának szakavatott ismerőinek vezetésével szisztematikusan szeretnének megismerkedni az egyes tájegységek különböző párlataival, idén 10-15 fős vezetett pálinkatúrákat indítanak a szervezők. A „Csajos” túrát a lágy, különleges párlatok szerelmeseinek találták ki, az „Üt meg hat” pedig inkább férfias, erőteljesebb italokat felvonultató kirándulás a pálinkák világában.

Akik többre vágynak, mint a puszta kóstolás nyújtotta örömök, azok blendelő kurzuson készíthetik el saját pálinkaházasításukat. A programra jelentkezők négyféle szilvapálinkából készíthetnek egyedi, házasított pálinkát, amelynek maguk állíthatják be az illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült blendmesterek 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza az egyedi párlatot. (A program előzetes regisztrációhoz kötött. További információ:facebook.com/palinkafesztival).

A napi belépő ára továbbra is 2000 Forint, amely mellé a már-már minden háztartás alapkellékeként szolgáló pálinkafesztiválos kóstoló pohár is jár ajándékba. A kóstolást a jól bevált Hellopay® kártyás fizető rendszer könnyíti meg, amely lényege, hogy a feltöltött összeg nem csak a pálinkafesztiválon, hanem később bármely Hellopay® kártya elfogadóhelyen felhasználható. Az elfogadóhelyek teljes listáját itt lehet megnézni.

A közlekedést a Budapest TukTuk járgányai segítik, amelyek az Akvárium Klubtól indulnak a  várba. Az útiköltség 3000 Ft, mely az utat és a belépő jegyet is tartalmazza. Igénybevételével elkerülhető a sorbanállás, és a vendégek a gyors VIP sávon át juthatnak be a fesztiválra.

A fesztivál kapui pénteken 14:00 órakor nyílnak meg, így  aki a kellemes őszi napsütést szeretné élvezi a Budai Vár teraszain, annak már kora délután érdemes kilátogatnia a rendezvényre. Az este jellemzően inkább a baráti társaságok számára kínál remek programlehetőséget a koncertekkel, és a megszokott Hunyadi udvarra jellemző hangulattal.