A Bocuse d’Or magyarországi döntőjének december 13-i selejtezőjén Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád jutott tovább a február 18-i magyarországi döntőbe, ahol elindul Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is.
A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen, 2016 májusában, ahol Európa 20 országának legkiválóbb séfjei versenyeznek majd.
Az elődöntőbe jutott 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzőknek 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre, hogy a helyszínen biztosított alapanyagokból az 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat megalkossák. A zsűrinek olyan ételsort kellett bemutatniuk, amely akár a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállná a helyét, szezonális, harmonikus, ugyanakkor figyelemfelkeltő vagy éppen szórakoztató. A versenyen külön konyhai zsűri pontozta a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről az 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri döntött.
Jó volt látni, hogy minden versenyző a maximumot hozta ki magából – összegezte a verseny tapasztalatait Hamvas Zoltán, a zsűri elnöke. – A mostani 11 fős mezőnyből 5-6 erős versenyzővel találkoztunk. Sok ötletes megoldást láttunk a felszolgált ételek között, volt ahol a köret, volt ahol a húsétel, másnál pedig a látvány volt az, ami valamilyen érdekességgel hívta fel magára a zsűri figyelmét.
A Bocuse d’Or-on már szerepelt két korábbi versenyző – Széll Tamás és Molnár Gábor – lehetőséget kapott arra, hogy a selejtező kihagyásával nevezzen be a hazai döntőbe, és Széll Tamás vállalta is a megmérettetést. Ám nem ő az egyedüli, aki már ismeri a nemzetközi verseny világát, hiszen Pohner Ádám tavaly Molnár Gábor commisjaként már szintén kijutott a lyoni döntőre.
A Bocuse d’Or magyarországi döntőjének hat szereplője:
Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest)
Szabó László (Sodexo)
Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár)
Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest)
Győrffy Árpád (Kollázs – FourSeasons, Budapest)
Széll Tamás (Onyx Étterem, Budapest)
A séfek a mostani egyéni verseny után a februári döntőn már páros versenyzőként indulnak, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A Bocuse d’Or Europe magyar csapatának tagja lehet majd az ifjúsági verseny első 6 helyezettje és néhány ígéretes szakácstanuló is, a hazai döntőn győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.
Európa 20 országa versenyez majd 2016. május 10-11-én Budapesten. Ha sikerül a két korábbi magyar résztvevőhöz hasonlóan szerepelni, a magyar séf ezen a versenyen kvalifikálja magát a Bocused’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.