Őszi ízek rozékkal

Szerző: | 2018.09.14 | Hírek, Italsor

A nyár elmúltával nem járt le a rozék ideje, sőt! A Nagygombos borászat egy rendhagyó kóstolón mutatta be, hogy a rozék az őszi ízek mellé is kiválóan társíthatóak.

Takács-Barta Anna, a mátrai Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyekből nemcsak fröccs készíthető, hanem önmagukban is komoly élményt nyújtanak. A Mátrai borvidék északi fekvése miatt kiegyenlítettebb, hűvösebb éghajlat kifejezetten kedvez az ízgazdag rozéalapanyagnak, a fürtök érése lassabban, egyenletesebben megy végbe, a szőlő itt megőrzi élénk, üdítő savait.

A Nagygombosnál fontos hangsúlyt kap a természetesség, hiszen szőlőiket környezetbarát módon művelik, és a bornak megadják a szükséges időt, nem siettetve a munkafolyamatokat, a palackozást. Ennek jegyében rozéik is csak a tavasz végén kerülnek forgalomba. A 2017-es Rosé Cuvée merlot és zweigelt házasítása nagyjából fele-fele arányban, a melegebb évjárat adta kerekebb savak miatt egy kedves és nagyon gyümölcsös bor lett. A Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2017 az előző évjáratnál már bevált recept szerint készült, az itthon ritkának számító francia fajta fele került tartályba, míg a másik fele hordóban érlelődött. Sikerült megőrizni az egyensúlyt a tartalmasabb, rétegzett korty és a gyümölcsösség között, így szavatossága nem jár le egy év alatt, akár több éves palackokat is érdemes kóstolni – leginkább a hozzájuk illő éltekkel.

Ezek kitalálásában nyújtott segítséget Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője, aki mustos céklalevest készített karamellizált szőlővel, valamint krémsajtos-fűszeres, vörös curry-s szuvidált csirkefalatokat készített a Nagygombos rozéi mellé. És bár utóbbi zöldfűszere a petrezselyem volt, Eszter arra bíztat mindenkit, hogy korianderrel is próbálja ki, ez ugyanis kimondottan jól illik a rozékhoz.

Fotó: Furmint Photo