A szüret és a borfesztiválok időszakában a Tihany Camembert szakértői adnak ötleteket a tökéletes bor-sajt párosításhoz.
Camembert, brie
Borválasztás szempontjából mindenképpen a fehérpenészes sajtok adják az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk tüzesebb vagy akár habzó borokat kíván. A sajt érettsége döntő szempont lehet a bor választásnál: egy kevésbé érett sajthoz inkább fehér (például tokaji furmint), érettebbekhez rozé vagy testesebb vörösbor (cabernet sauvigon) dukál.
Ementáli típusú sajtok
A svájci gyökerekkel rendelkező lyukacsos sajtok – mint amilyen például a magyar Pannónia is – általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak, amelyekre jó példa egy pohár pinot noir vagy merlot.
Kéksajtok
A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kék nemes penésszel érlelt sajtok mindenképpen karakteresebb borokat kívánnak. Kitűnő párosítás lehet hozzájuk egy édes desszertbor, mint például a tokaji aszú, vagy egy tüzes vörösbor – akár egy shiraz.
Kecskesajt
A kecskesajt és a sauvigon blanc párosítása már-már gasztronómiai közhelyszámba megy, de a lágy, jellegzetes ízű sajthoz tényleg kiválóan illik ez az élénk savú, jellegzetes illat- és ízvilágú reduktív fehérbor.
Füstölt sajt
Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, kerek, üde fehérbor javasolható. A szürkebarát, a hárslevelű vagy a királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván sajtnak.