Pálinkakóstolás-gyorstalpaló az OMÉK-on

Szerző: | 2017.09.20 | Hírek, Italsor

A minőségi kóstolásról tart kurzust a Pálinka Nemzeti Tanács az OMÉK-en, minden nap 14.00 órától. A résztvevők érzékeit vakkóstoláson teszik próbára, és a tanács mindenkinek azt javasolja: ismerje meg a saját pálinkaízlését, legyen gyanakvó, ha olcsó pálinkáról van szó, és ne feledje a legalapvetőbb kóstolási szabályokat sem!

Ragasztó, körömlakklemosó és büdöszokni-szag: leginkább így lehet jellemezni az elő- és utópárlatos, vagyis a hibás pálinkák szagát. Ezeket figyelik a vizsgálóbírók a pálinkaversenyeken, és ezek alapján vehetik észre a fogyasztók is, ha valami nincs rendben a poharukban.

A kóstolómesterek számos trükköt ismernek, amivel még könnyebb kiismerni a különböző pálinkákat. Az ún. bőr-próba során egy keveset a csuklójukra dörzsölnek a pálinkából, ami, miután elpárolgott, különböző illat-, vagy éppen szagmintát hagy maga után. Ha gyümölcsös, kellemes illatot érzünk, bátran kóstoljunk, de ha romlott tejhez, vagy a már említett büdöszoknihoz hasonlít, inkább ne kérjünk belőle – javasolják a szakértők.

Sokan még mindig shot-ként tekintenek a pálinkára, és hűtve, egyenes pohárból, egy mozdulattal megisszák. A tanács pálinkabírái óva intenek az ilyen típusú pálinkafogyasztástól, hiszen kóstolni csakis tulipán alakú pohárból és szobahőmérsékletű pálinkát szabad, lassan, kortyonként. Az igazán profik még szürcsölgetik is a kóstolás közben, hogy a levegővel együtt minél több illat és íz szabaduljon fel a szájukban.

A pálinka megkedveléséhez érdemes tisztában lenni a saját ízlésünkkel is, így abból a pálinkából érdemes kóstolni, aminek a gyümölcsét önmagában is kedveljük. A Pálinka Nemzeti Tanács azt javasolja, hogy a kezdők a nagyon illatos, szinte parfümös termékekkel kezdjék a kóstolást: ágyas pálinkákkal, málnával, kajszival, irsai szőlővel, vilmoskörtével és birssel. A haladóké az alma, cseresznye és a törköly pálinkák.

A kurzusokon azt is hangsúlyozzák, hogy a jó pálinkának ára van. A minőségi pálinkafőzés ugyanis rendkívül költséges, csak komolyabb anyagi befektetéssel kerülhet a polcokra nagyobb mennyiségű, mégis hibátlan pálinka. A gyümölcsök beszerzése, esetenként a megtisztítása (például a birsalma szőrtelenítése) és feldolgozása is fontos része a folyamatnak, amit lehetetlen olcsón kivitelezni.