Pincérverseny Franciaországban: magyar siker

Szerző: | 2016.06.21 | Események, Hírek

A Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium egy pincértanulója és kísérő tanára meghívást kapott egy franciaországi versenyre, partneriskolájuk, a Chalons-en-Champagne-ban levő Alméa Formations Interpro 51 jóvoltából. Tavaly tavasszal ugyanis a franciák vendégeskedtek Budapesten, most ezt a meghívást viszonozták.

A magyar csapat 4 napot töltött Franciaországban az iskola vendégeként 2016. május 30-június 3. között. Az első és a második napon a várost és a pezsgőkészítés kulisszatitkait fedezték fel – a 45 ezer lakosú Chalons ugyanis Champagne régió székhelye.

Az út legfontosabb része azonban a negyedik napon zajló verseny volt, ahol részt vettek a francia iskola és tagiskoláinak tanulói, de a magyar diák, Mester Barbara és egy angol tanuló részvételével már nemzetközivé nőtte ki magát.

Reggel kisorsolták az asztalokat, amiket később meg kellett teríteni és egy-egy helyi tanulót, akik a versenyzők keze alá dolgoztak a nap folyamán. Az első feladat egy 2 és egy 4 fős asztal megterítése volt. A résztvevők már a verseny előtt megkapták a menükártyát, így tudniuk kellett, hogy milyen ételekhez, italokhoz, hány fogáshoz kell teríteniük. Ezután egy gyümölcstál elkészítése volt a feladat. Az alapanyag mindenki számára adott volt, az eredmény fantáziájukon, kreativitásukon múlt.

A hivatalos megnyitó után kezdődött el az ünnepi és franciás ebéd felszolgálása. A versenyzők feladata hol az egyik, hol a másik asztalnál ülő vendégek kiszolgálása volt, ebbe beletartozott az étel tálalása, felszolgálása, a megfelelő italok (többnyire pezsgők) ajánlása, szervírozása.

Az előétel libamáj volt, amit szeletelni, tányérra rakni, esetleg díszíteni kellett a versenyzőknek a felszolgálás előtt. Ezt követte a fűszeres vajban sült nyelvhal, amit természetesen ki kellett filézni, majd azután az asztalra adni. A főétel sült csirke volt vörösboros mártásban, spárgával és lencséből készült kis tortácskával. Itt a csirke feldarabolása és szervírozása volt a feladat.

A következő fogás az franciáknál elmaradhatatlan sajt volt, amelyet flambírozni, szeletelni kellett, majd salátaágyon tálalni.

mester barbara1Ezt követte a desszert, az epres Charlotte torta, amelyet felszolgálás előtt szintén a versenyzők szeleteltek és eperszósszal díszítettek, végül kávét és édes aprósüteményt kínáltak.

A zsűri tagjai a verseny ideje alatt folyamatosan körbejártak, figyeltek, jegyzeteltek, konzultáltak egymással. Több területen is értékelték a versenyzők munkáját: a terítés, a gyümölcstál elkészítése, az ételek feldarabolása, szervírozása, a vendégekkel való udvarias bánásmód, az italokról, friss zsemléről való folyamatos gondoskodás, a pontosság, a gyorsaság mind értékes pontokat jelentett. Csakúgy, mint a vendégekkel való kommunikáció is, ami azért volt nehéz, mert Barbara tudásával nem volt gond, a vendégekével azonban annál inkább.

A több órásra nyúlt ebéd után a zsűri meghozta döntését és kihirdette az eredményt. Az első és a második helyezett egy-egy francia pincértanuló lett, a harmadik helyezett pedig Mester Barbara, Magyarországról – őt a zsűri elnöke, aki étterem- és szállodatulajdonosként igazán ismeri a szakmát, külön meg is dicsérte.

Barbarát mind az elismerő szavak, mind az elért helyezés megerősítette abban, hogy jó úton halad, és folytatnia kell a kemény munkát és a tanulást. Eddig is tervei között szerepelt a Vendéglátóipari Főiskola, de ezután még elszántabban, tudatosabban fog dolgozni ezért.