Pohner Ádám a Bocuse d’Or első helyezettje

Szerző: | 2018.02.08 | Bocuse d'Or, Hírek

Pohner Ádám és Csillag Richard nyerte a Bocuse d’Or hazai döntőjét, így ők képviselik Magyarországot a torinói európai döntőn. A második helyezett Volenter István és Friderika Spekova, a bronzérmes Veres István és Szabó Dezső lett.

A legjobb commis díját Friderika Spekova nyerte, a legszebb zöldséges tálat Veres István, a legjobb hústálat Volenter István készítette. A legjobb csapat díját Volenter István és Friderika Spekova kapta, a legjobb konyhai munkáért pedig Pohner Ádám részesült különdíjban. .

Február 8-án rendezték a Bocuse d’Or hazai döntőjét, amelynek tétje a torinói európai döntőre való kijutás volt. A hat séf-commis páros reggel 9 órától, 15 percenként kezdte meg a munkát, az első tálakat délután 14 órától prezentálták a hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrinek.

A hústál kötelező eleme a borjúszűz, -csülök és velő volt, míg a vegetariánus tányéron rizottó rizst, fürjtojást és Gorgonzolát kellett használni, ezek egészültek ki a szerdán kisorsolt két meglepetés alapanyaggal, a metélőhagymával és a zöldborsóval. A csapatok a bevásárlást szintén szerdán, a METRO Sirha Budapesten felállított standján végezték, erre 30 percük volt.

A versenyhelyszínen az egyes boxban Elek Richárd és Dávid Zsombor, a kettesben Veres István és Szabó Dezső, a hármasban Volenter István és Friderika Spekova, a négyesben Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik, az ötösben Garai Ádám és Lendvai Levente, a hatosban Pohner Ádám és Csillag Richard foglaltak helyet, és a rajtok sorrendje is ennek megfelelően alakult.

A versenyzők munkáját a három tagú konyhai, valamint a 14 tagú nemzetközi szakemberekből álló kóstolózsűri értékelte. A zsűri elnöke a három Michelin-csillagot jegyző albai Piazza Duomo séfje, Enrico Crippa, mellette ott volt a svéd Henrik Norström is, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a Bocuse d’Orról.

A nyertes páros a Bocuse d’Or európai döntőjén, június 11-12-én Torinóban vívhatja ki a lyoni döntőre való továbbjutás jogát, ahol a kötelező alapanyag a borjúkaraj és a rizottó rizs lesz. És az is kiderült, hogy az európai döntő zsűrijének elnöke Széll Tamás lesz.

 

A nyertes fogások 

Pohner Ádám húsételének középpontjában a borjúszűz áll, feltekerve, és szarvasgombával, valamint velővel megtöltve. A köretek között helyet kap a velő paprikaszószban, borsóval, marinált zöldségekkel és petrezselyemmel. A tányéron ugyancsak helyet kap a szarvasgomba és körte, libamájjal, valamint egy káposztasaláta tökmaggal. További izgalmas köretelem a „túrós csusza”, valamint a zellerkrém. A tányéron szerepel egy szarvasgomba-jus is, petrezselyemolajjal. Ádám vegetáriánus tányérjának összetevői: egg royale fürjtojásból, gombával, tetején csicsókachips-szel, mandulazselé, póréhagyma mustármaggal, spárga-gorgonzola veluté, marinált karalábé, körte petrezselyemszárral, marinált spárga, zellerpüré és zöldségrolád, valamint rizottó karfiollal és zöldborsó gorgonzola szószban.

 

A versenyzők:

Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d’Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.

Garai Ádám ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d’Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt öt évvel ezelőtt Lyonban, ahol a 10. helyezést érték el. Ádám jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.

Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is.

Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d’Oron. Molnár Gábor commis-jaként versenyzett három évvel ezelőtt a 13. helyet szerezték meg Lyonban, ő maga a 2016-os magyar döntőn második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.

Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L’Arpege-ben, vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje.

Volenter István nagyon kitartó Bocuse d’Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.

Fotókredit: Designfood/Fekete Antonio és Vendéglátás