Projekt segíti a turisztikai szereplőket

Szerző: | 2022.05.18 | Hírek

A fenntartható és turizmusbarát makrogazdasági környezet kialakításáért és a szakma versenyképességének javításáért küzdő Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBM) közös GINOP-5.3.5-18-2020-00159-projektjének eredményeként megvalósult pályázat kutatási eredményeit és innovatív kríziskezelő javaslatait a május 5-én, Szegeden tartott konferencián ismertették.

A turisztikai szektor munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése címet viselő projekt során a hazai és nemzetközi forrásadatok elemzése kiegészült a magyarországi viszonyokat feltérképező munkavállalói kérdőívvel és munkáltatói interjúkkal is, célja a munkaadói és munkáltatói oldal hatékonyabb együttműködésének és kommunikációjának, valamint a pandémia munkavégzésre gyakorolt hatásainak vizsgálata volt.

A turisztikai ágazatot a nemzetközi trendeknek hasonlóan Magyarországon is dinamikus fejlődés jellemezte a 2010-es években. A VIMOSZ honlapján elérhető munkaerőpiaci tanulmány a magyar turisztikai szektor főbb kimeneti indikátorait vizsgálva megállapította, hogy hazánkban az EU-s átlagot meghaladó növekedés volt tapasztalható ezekben az években a gazdaság húzóágazataként prosperáló turisztikai szegmensben.

A koronavírus-járvány korlátozó intézkedései által előhívott kínálati és keresleti sokkban különösen érintett volt a turizmus és a vendéglátás szektora. 2020. márciusában egyik napról a másikra ellehetetlenedett a turisztikai piac, ami a forgalom és a munkaerő-kereslet csökkenését vonta maga után. A világjárvány előtt is tapasztalható volt az ágazati munkaerőhiány, a COVID-lezárások időszakában azonban a gazdasági visszaesés következtében a vállalkozások fennmaradása és a munkaerő megtartása vált elsődlegessé.

 Böröcz Lajos főtitkár és Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke a konferencián

A foglalkoztatottak száma a világjárvány első hullámában (2020. II. negyedév) már jelentősen csökkent (35 ezer fő), s bár átmenetileg a nyári szezon időszakában csaknem visszarendeződni látszott a dolgozói létszám, az újabb korlátozó intézkedések a foglalkoztatottak számának újbóli csökkenést eredményezték, így 2021 I. negyedévében mintegy 50 ezerrel kevesebben dolgoztak az azt megelőző évekhez képest.

A koronavírus-járvány negatív hatásaként 2020 végén a vendéglátóhelyek száma 2019-hez képest több mint 1100 egységgel lett kevesebb. A pandémia csitulása és a korlátozások feloldása után újranyitott vendéglátóhelyek számtalan kihívással néztek, néznek szembe.

Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára is súlyos nehézségként értékelte, hogy a COVID előtti munkaerőhiány tovább súlyosbodott: az átmeneti munkaerő-kereslet visszaesés, az ezzel együtt járó egzisztenciális bizonytalanság és bizalmi válság miatt pályát váltó munkavállalók tömege hiányzik jelenleg is szektor munkaerőpiacáról. Ezen dolgozói bázis visszatérését akadályozhatja, hogy az ágazatban – az elmúlt évek pozitív trendje ellenére is – még jelentős a foglalkoztatásban a különböző szürke megoldások aránya.

A GINOP-projekt hangsúlyozza a szakmai edukáció fontosságát, a szakképzés és átképzés jelentőségét a fennálló munkaerőhiány pótlásában. A családbarát szemlélet széles körű kiterjesztését irányozza elő a munkaadói oldalon is – függetlenül a cég vendégkör felé mutatott profiljától –, hiszen ez az alkalmazotti elégedettség egyik alapköve. A projekt további ágazatfejlesztő innovatív stratégiai megoldásokat gyűjtött össze, kiemeli a tartalékok képzésének fontosságát, nem csupán anyagi, de szakmai, kapcsolati és egyéb erőforrások formájában. A krízishelyzet túlélését a kutatási tapasztalatok alapján a több lábon állás hatékonyan segítheti, az ágazaton belül adott lehetőségeken túl (pl. az ételkihordás) igen széles spektrumú – a szektortól akár teljesen idegen – tevékenységeket is említettek a primer kutatás során a megkérdezettek.  A rugalmasság, a gyors profilmódosításra vagy váltásra való készség erős stratégiai háttérrel növelhető. Ugyancsak erőforrásként tekinthetünk egy hatékony kapcsolati háló meglétére, mely az ágazaton belüli és azon túlmutató együttműködést, összefogást erősítheti.

Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára

A vírus által gazdaságilag letarolt turisztikai és vendéglátó szektor magára találását a jelen nemzetközi politikai és gazdasági helyzet kihívásai is nehezítik, az alapanyag- és üzemanyagárak, szállítmányozási költségek jelentős megugrása a válság tovább gyűrűzését valószínűsíti. Böröcz Lajos szerint míg korábban az optimista hangok a 2019-es szint elérését 2022-2023-ra jósolták, egy friss amerikai elemzés reálisan már 2025-re becsüli talpra állását.

(Képek: VIMOSZ)