Protokolldesszert pályázati kiírás

Szerző: | 2022.04.05 | Hírek

A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány idén egy különleges desszertpályázatot hirdet. A kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet, így nemcsak egy új magyar desszert születik, hanem ez egy cukrásztörténelmi pillanat is egyben, hiszen a „legnagyobb magyar” nevét viselheti a győztes desszert.

„Több barátot szerez a terített asztal, mint a helyes gondolkodás.” – fogalmazott Publilius Syrus több mint kétezer évvel ezelőtt. A díszétkezések menüsorának megkoronázása a desszert, ezért különösen fontos, hogy a világ bármely tájáról érkező vendégek jó szájízzel gondoljanak a magyarok asztalánál töltött órákra.

Célunk a vendéglátással egybekötött protokollalkalmak során kínálható egyedi desszertet, vagy akár egy desszert családot életre hívni, mely a nemzetközi vendégek számára ideális választás lehet hazánk tradicionális értékeinek és kreativitásának a prezentálására.

A pályázatra olyan cukrászati alkotásokat várunk, melyek alapvetően magyar alapanyagokból állnak, Magyarországhoz köthetők. Az alapanyagok kiválasztásánál javasoljuk a nemzeti értékek (pl. szatmári szilvalekvár, újfehértói fürtös meggy, gönci kajszibarack, gyógynövények), megyei és települési értéktárban lévő, illetve a Hungarikumok (pl. magyar akácméz, alföldi kamillavirágzat, magyar pálinkák és minőségi magyar borok – az Egri Bikavér vagy a Tokaji aszú, kalocsai vagy szegedi fűszerpaprika-őrlemény) felhasználását.

Ismereteink szerint Széchenyi kedvelte a kakaót, a csokoládét, a kávét, a pezsgőt, a szilvát, a teát, a fűszereket és gyógynövényeket, ezért javasolt, mint „járulékos anyagokat” felhasználni a nevezett termékekben.

Az értékelést és a kiválasztást kétfordulós zsűrizéssel szervezzük, melyben a szakmai zsűri mellett protokollszakemberek, diplomaták és ismert személyiségek is részt vesznek.

A pályázat kategóriagyőztes mestereit és desszertjeiket a Gróf Széchenyi Család Alapítvány által szervezett 2022. évi Széchenyi-díj átadóján fogjuk bemutatni idén szeptemberben.

A pályázat nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Magánszemélyek nevezését nem tudjuk fogadni! Minden pályázó kategóriánként maximum 2 db termékkel nevezhet!

A pályázat kategóriái: I. kategória – Tányérdesszertek 

A nevezett termékek minimum 60%-ban magyar alapanyagok felhasználásával készüljenek. 

A tányérdesszert fő eleme nem lehet 6 cm-nél magasabb és tömege maximum 70 gramm lehet. A főelem, maga a desszert, maximum 3 darabból is állhat, de az össztömege ekkor sem haladhatja meg a 90 grammot. A kompozícióhoz különböző önteteket/krémeket/díszítő elemeket is fel kell használni és ezek össztömege nem haladhatja meg az 50 grammot. A kész tányérdesszert össztömege maximálisan 120 gramm lehet. A tányérdesszert hideg és meleg elemeket is tartalmazhat. 

A zsűrizésre 8 egyforma tányérdesszerttel kell készülni és a tálaláshoz szükséges tányérokat is a nevezőnek kell hoznia. 

II. kategória – Protokollajándék – Csomagolható desszertek 

A nevezett termékek minimum 60%-ban magyar alapanyagok felhasználásával készüljenek. 

A nyertes termék lenne a diplomácia rendezvények, tudományos és üzleti események, konferenciák hivatalos protokollajándéka, ezért a nevezett termékek hűtés nélkül is eltarthatók kell, hogy legyenek és egyenként is csomagolhatók. Egy csomagolt desszert tömege maximum 80 gramm lehet. Az apróbb termékekből (pl. bonbon, vagy édes teasütemény) maximum 5 db-ot is tartalmazhat egy csomag, de az össztömege így sem haladhatja meg a 80 grammot. Egy pályázónak 10 csomagolt termékkel kell készülnie a zsűrizésre. 

Nem kötelező eleme a pályázatnak, de ha valaki nevez a Tányérdesszert kategóriában és a Csomagolt desszertek kategóriában is, akkor a zsűrinél előnyt jelenthet, ha a két kategória részben egymásra épül, ha egy-egy eleme megjelenik mindkét termékben, így létrehozva a „protokoll desszert családot”. 

III. kategória – „Mindenmentes” desszertek 

Ebben a kategóriában „minden mentes” tányérdesszerttel és „minden mentes” csomagolható desszerttel is lehet nevezni. 

A nevezett termékek nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol). 3 

A protokoll rendezvények nemzetközi jellege miatt előnyt jelent, ha a mentes termékek a különböző vallási előírásoknak (Halal, Kosher) is megfelelnek. A nevezett termékeknél előnyt jelent, ha a szénhidrát tartalmuk 15 g/szelet alatti és maximum 240 kcal-t tartalmaznak. 

Egyéb technikai feltételek megegyeznek az I. és II. kategóriában foglaltakkal, annyi különbséggel, hogy a termékekhez felhasznált alapanyagoknak minimum 40%-ban kell magyar alapanyagnak lenni. 

Mindhárom kategóriában a recepteket (grammban megadva), az elkészítés pontos technológiai leírását, valamint a tételes, teljes árkalkulációt (a torta nettó nyersanyag értékével együtt) a nevezési laphoz mellékelni kell! Érvényes nevezésnek az tekinthető, ha a nevezési lap, a recept, a technológiai leírás megérkezik a megadott e-mail címre, valamint a nevezési díjat a megadott számlaszámra átutalták/befizették. 

A nevezési díj ipartestületi tagok számára 6 000 Ft + áfa/termék (bruttó 7 620 Ft). 

Nem ipartestületi tagok számára a nevezési díj 12 000 Ft + áfa/termék (bruttó 15 240 Ft). 

Nevezési határidő: 2022. május 15.

További részletek ezen a linken érhetőek el.