Borbás Marcsi, Havas Dóra (Lila Füge) gasztroblogger, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd és Vajda József pék is kiáll az elfeledett tájfajták mellett.

Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket az ÖMKi különleges ízvilágú tájfajta paradicsompalántái.

„Nem véletlenül alakultak ki a zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat. Ízük, állaguk tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához. Nagyon fontos, hogy őrizzük meg ezeket a magyar ízeket, amihez szükségünk van tökéletes alapanyagra. A változatosság gyönyörködtet!” – hívja fel a figyelmet Borbás Marcsi, aki a Kertem című online videó sorozatában az egy.hu oldalán mutatja be a palántákban rejlő lehetőségeket. „A paradicsom a magyar konyha egyik fő alapanyaga, mégsem ismerjük és értjük igazán. Aki teheti, fogyasszon friss környékbeli, magyar paradicsomot! Legyünk büszkék arra amink van!– indokolja választását Farkas Richárd séf, aki negyven ÖMKi tájfajta paradicsom palántával vág neki a szezonnak a Pajta Bisztró őrségi veteményesében.

Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt” – ismertette az idei kínálat sajátosságait az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence. A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina pedig az ÖMKi YouTube-csatornáján elérhető oktató videóban a paradicsom nevelésével kapcsolatban oszt meg számos tudnivalót.

A közelmúltig elfeledett paradicsom tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. Hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezetének kutatói azzal a céllal vizsgálták őket éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék. 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban, majd lelkes örökbefogadók kertjeiben, tavaly pedig nagy sikerrel kereskedelmi forgalomba is kerültek.

”A világban zajló folyamatok az idén megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizációnak. A járvány miatt kialakult helyzet egy lehetőség újraértékelni, mi a fontos. Elképzelni, hogy egy komolyabb, valóban tartós magunkra utaltsággal járó krízisben mire támaszkodhatunk. A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés. Én is palántázok a kertemben, és tájfajtákat választottam, mert hazai körülmények között ellenállóbbak más paradicsomoknál.” – indokolja elkötelezettségét az idei akcióban résztvevő budai átvételi pont, a Szerelmes levél vezetője, Vajda József pék. Pesten a huszonharmadik kerületben a Panelpék, a nyolcadik kerületben a Szatyorbolt, a tizennegyedik kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte az idén is a Lidl áruházak forgalmazzák az ÖMKi palántáit május 14-től a készlet erejéig.

Az ÖMKi a járvány miatt kialakult krízishelyzetre tekintettel a Budapest Bike Maffia Seeds 4 Hope (A remény magjai) programja javára is felajánlott 50 darab tájfajta öko palántát. A program hajléktalanszállón élőknek biztosít friss zöldséget oly módon, hogy a szállón raklap-ládakertekbe ültetett palántákat saját maguk gondozzák, és a termés is őket illeti meg. A felajánlott palántákat a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló kertjében ültetik el.