A Baraka étterem tulajdonosai videóban vallanak arról, miért is fogta meg őket az ezredfordulón Budapest és a város éledező gasztronómiai élete.

A város képét erősítő imázsfilmnek is beillő rövid videóban megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz.

„Budapest egy igazán varázslatos, magával ragadó város. A feleségemet is itt ismertem meg, azonnal magával ragadott minket a légkör. Igazán izgatottak vagyunk, hogy előfutárai lehettünk a helyi pezsgő kulináris szcénának” – mesél a videóban David Seboek a kezdetekről: „Hiszünk a fuzionalitásban és a szokatlan ízkombinációk egymáshoz rendelésében. Időről időre, a mai napig előfordul, hogy számunkra is meglepetést okoz egy-egy különleges, így alkotott íz, amely az ázsiai és az európai konyha ötvözéséből születik. Nehéz körülírni azt az érzést, amikor belépsz az ajtón, és érzed, most egy igazán újnak a részese leszel…”

 

17 év története egy filmben elmesélve

„Mind a ketten a ‘90-es évek végén érkeztünk, amikor a nemzetközi konyhával működő éttermek Budapesten még egyáltalán nem voltak jelen” – így indul a Baraka története David szerint. „Eredetileg egy francia péksüteményeket áruló kávézó volt a fejünkben, amely az egyszerű, de nagyszerű elvet vallja. Teljesen szerelembe estem a kézzel készült, házi péksütemények világával, és ennek apropóján egészen Franciaországig mentem, hogy egy év alatt kitanuljam a szakmát. Nem terveztünk rögtön fine dining éttermet nyitni, 2001-ben nyitottuk meg a Barakát, mert azt láttuk, igény van rá, de hiányzik egy hasonló hely a városképből.”

„A Baraka egy kis bisztrónak született, amely nemes egyszerűséggel jó ételeket hivatott felszolgálni erre fogékony embereknek. Majdnem 17 évvel ezelőtt nyílt meg, egy olyan időben, amikor még egyáltalán nem volt összehasonlítható a gasztronómiai pezsgés a mostanival” – folytatja férje meséjét Leora. „Egy könnyed, egészséges, izgalmas ételeket és salátákat kínáló helyet álmodtunk meg, ahol nem fritőzben készülnek a fogások, és több hal kerül az asztalra. David ekkoriban jött vissza Franciaországból, ahol a sütés fortélyait tanulmányozta. Egyszerű ételeket kezdtünk el főzni, ő pedig hozzátette a lehengerlő desszertjeit. Reggel a piacokon kezdtünk a legjobb alapanyagok után kutatva, miközben rengeteget tanultunk a helyi árusoktól. Volt idő, amikor David volt a séf, én pedig a pincér. Igazán romantikus volt.”

David szerint sok minden változott a kezdetektől, de ez egy természetesen dinamikus folyamat, folyamatosan érlelődött minden. Nagyon sok alapanyag, amit ma használnak, a korai 2000-es években még elérhetetlennek számított. Így alakult az étterem is velük együtt, szimbiózisban a nemzetközi és hazai gasztronómiai fejlődéssel egyaránt. „

„Rengeteg inspirációt merítünk minden emberből a világ minden pontjából, akár ők érkeznek hozzánk, akár mi utazunk hozzájuk. Rendkívül izgalmas új arcokkal találkozni, és egyben látni és ízlelni, hogy más kultúrákat mi tesz különlegessé. A Baraka a világ minden tájáról érkezők véleményét, nézőpontját fontosnak, izgalmasnak, inspirálónak találja.”

„A tény, hogy mi magunk is különböző kultúrák, ízek, konyhák gyermekei vagyunk, determinál, akárcsak közös szenvedélyünk, a gasztronómia és az utazás” – veszi át a szót Leora: „Mindketten külföldről érkeztünk, a konyhán magyar, portugál és brazil séf dolgozik, a cukrászunk Szerbiából érkezett, de visszavárjuk cukrászlányunkat is, akit most egy kis időre hazaengedtünk Finnországba. A folytonos kíváncsiság és kitartó munka teszi a Barakát azzá, ami, a kezdetektől a napjainkig. Nem kifejezetten ételekben jelenik meg az, amit mi képviselünk, sokkal inkább ízeket, fűszereket, álmokat, textúrákat, párosításokat tartunk emblematikusnak. A kreativitás és a nyitottság a világra a mi védjegyünk.”

 

Az étel, amiben az egész világ megjelenik

„Van egy magyar kacsából készült étel, mely kifejezi az általunk képviselt szellemiséget és filozófiát” – csinál kedvet egy csodálatosan hangzó fogáshoz David: „A kínai öt fűszerrel készülő, lágyan megperzselt kacsamell, amit quinoával, édes burgonyával, vérnaranccsal valamint forralt borhabbal alkottunk meg. Ez az étel szépen tükrözi a francia és ázsiai hatásokat, amelyek végigívelnek az étlapon, miközben a magyar kacsát számtalan különleges technika segítségével készítjük. Igazi fúzió, a világok találkozása.”