Schnitta emléktáblát avattak a Margitszigeten  

Szerző: | 2017.11.02 | Események, Hírek

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség, és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum támogatásával avatták fel Schnitta Sámuel éttermi szakember, szakkönyvíró emléktábláját.

Az egyesület névadója nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt, aki tanulmányai befejezése után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1962–65-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként ismernek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel, de az étlapszerkesztésről szóló szakkönyve szintén jelentős.

Az esemény a Grand Hotel Budapest Margitszigeti Szálloda Széchenyi éttermében zajlott, ahol a bejárat mellett találhatják meg az emléktáblát. Köszöntőt mondott Török István János egyesületünk elnöke, az eseményt méltatta Kiss Imre a MKVM igazgatója és Krivács Andrács MNGSZ elnöke. Számos hazai szakember, volt tanítvány, az egyesület tagjai tisztelték meg az avatóünnepséget, és emlékeztek meg méltó módon Schnitta Sámuelről.

2018 Schnitta emlék év lesz, amikor a Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum segítségével egy időszaki kiállítás fogja bemutatni Schnitta Sámuel munkásságát.