Séfváltás a debreceni Ikonban

Szerző: | 2018.08.29 | Hírek, Karrier

Pataky Péter átadta a fakanalat Thür Ádámnak, aki 13 év után az Ikon tulajdonosának felkérésére költözött haza családjával Angliából, hogy itt kamatoztassa külföldön megszerzett tudását és tapasztalatát.

Pataky Péter, az Ikon kreatív séfje szerint egy séf attól jó, hogy három tényező egyszerre munkálkodik benne. Hatnak rá a gyermekkori gasztronómiai élmények a szülőktől, nagyszülőktől, lenyomatot hagynak a tanuló- illetve vándorévek, és befolyásolja az aktuális hely, ahol éppen dolgozik. Az Ikon pedig épp ilyen szakembert keresett, és bár sokáig tartott megtalálni, de Péter véletlen találkozása Ádámmal végül meghozta a sikert. Thür Ádám tiszteli a szakmát, az alapanyagokat és ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődje, Péter.

Ádám 2005-ben költözött Angliába, ahol a vendéglátásban kezdett dolgozni. Egy pubban kapott munkát, közben pedig elvégezte a vendéglátó szakiskolát, majd végigjárta a legjobb yorki éttermeket. Volt szakoktató, séfhelyettes egy Michelin-csillagos étteremben, és szintén séf egy yorkshire-i királyi rezidencián. Az Ikonba már a York University executive chefjeként érkezett. Itt olyan magas rangú személyeknek főzött, mint például a jordániai herceg, vagy az angol királyi család tagjai.

Ádám júliustól birtokba vette az Ikon konyháját. Feltérképezte a helyet, a lehetőségeket, az igényeket, a vendégek szokásait és nekilátott a munkának. Olyan vidéki éttermet álmodott meg, ahol az ételsor magyaros alapokra épül, belecsempészve az Angliában megszerzett tudást, vagyis a fine bistro stílust.

Az Ikon új étlapja, az új séf összeállításában szeptember 5-én debütál, és van rajta olyan kóstolósor is, amiben Thür Ádám megmutatja magát. Az étlapon szezonális és helyi alapanyagokból készült különlegességek találhatóak, és épp a szezonalitás miatt 6-8 hetente megújul majd.