A 2001-ben alapított Év Vendéglőse díjjal a Magyar Vendéglátók Ipartestülete olyan szakemberek munkáját ismeri el, akik szakmaszeretetükkel, tudásukkal példaképül szolgálhatnak a felnövekvő generációk és a pályatársak számára. A szakma ezen kitüntetését idén Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek és a Budapest Party Service Kft. tulajdonosa kapja.
A díj odaítélésénél mindenkor kiemelkedő szempont az eredményesen végzett munka, a vendéglős társadalom tekintélyét öregbítő, tisztességes szakmai magatartás és a példamutató közéleti tevékenység is. Az elismerésre nemcsak ipartestületi tagok jelölhetők, hanem a szakmából bárki, akit érdemesnek tart az MVI tagsága erre a címre, a díjat a legtöbb jelölést kapó szakember kapja.
A korábbi díjazottak:
- 2015 – Rosenstein Tibor, a Rosenstein Vendéglő tulajdonosa
- 2014 – Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa
- 2013 – Molnár Attila, az Arany Kaviár Étterem tulajdonosa
- 2012 – Rápolthy István, a hajdúszaoboszlói Tuba Tanya tulajdonos – ügyvezetője
- 2011 – Garaczi János, a lajosmizsei Tanyacsárda tulajdonos – ügyvezetője
- 2010 – Radvánszky Attila, a Haxen Királyi Étterem tulajdonos – ügyvezetője
- 2009 – Bíró Lajos, a Bock Bisztró executive séfje
- 2008 – Pinczés Károly, a hajdúszoboszlói Kemencés vendéglő tulajdonosa
- 2007– Puskás Lajos, a soltvadkerti Anna vendéglő tulajdonosa
- 2006 – Gottwald Sándor, a tatai Hotel Gottwald tulajdonosa
- 2005 – Berkes Gyula, a budapesti Biarritz étterem tulajdonosa
- 2004 – Herz György, a budapesti Belcanto étterem alapító-tulajdonosa
- 2003– Jakabffy László, a budapesti Alabárdos étterem vezetője
- 2002– Gombás András, a budapesti Gombás étterem tulajdonosa