Sikerrel zárult a 4. Debrecziner Gourmet Fesztivál!

Szerző: | 2019.06.19 | Hírek

Újabb bizonyítékát láthatta a szakma az elmúlt hétvégén annak, hogy vidéken is zajlanak a magyar gasztronómia fejlődésének fontos fejezetei.

Több mint 5 ezer látogató vett részt idén a debreceni Nagyerdőben rendezett Debrecziner Gourmet Fesztiválon. 14 vidéki és fővárosi étterem, 3 cukrászda, 6 street-food és több magas minőséget képviselő kistermelő kínálatából kóstolhatott a közönség a június 14. és 16. között főzőbemutatókkal és kiscsoportos workshopokkal színezett 3 napos rendezvényen. Az eseményt Debrecen városa, a Stílusos Vidéki Éttermiség és a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány kiemelten támogatta.

Papp László, Debrecen polgármestere és Dudás Szilárd, a fesztivál szakmai vezetőjének közös pohárköszöntőjét követően Ruprecht László,a SVÉT elnöke a püspökladányi Grapoila kiváló minőségű hidegen sajtolt olajaival tartott egy különleges bemutatót. A debreceni Séfakadémia 10 és 12 éves gyermekei közös főzéssel kápráztatták el a közönséget.  A 320 éves Hortobágyi Csárda és Szendrei Bence séf egy méltatlanul háttérbe szorult helyi értékre, egy kiemelkedően magas minőségű hús alapanyagra, a racka juhra hívták fel a figyelmet.

„Egyél finomat és ments életet!” címmel jótékonysági főzést is tartottak, Pálfalvi Barbi, az „Enni Mentem!” bloggerének szervezésében. Az összefogás célja az volt, hogy a résztvevők a leukémiában szenvedő gyerekeknek gyűjtsenek adományokat és a jótékonysági főzés teljes bevételét a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlják fel. A jótékonysági akció elérte célját és az összegyűjtött adományt rövidesen átadják a debreceni Gyermekklinikán.

Hagyományteremtő szándékkal tavaly indult útjára a Debrecziner Gourmet-vándordíj, amelynek keretében a közönség közvetlenül szavazhatott és választhatta ki az általa legjobbnak tartott kiállítót. Az összegyűlt voksok alapján holtversenyben az encsi Anyukám mondta és a debreceni Ikon Étterem végzett az első helyen, így Rácz Róbert szobrászművész egyedi alkotását idén ők vihették haza.