Sirha Budapest – 2022. március 22–24.

Szerző: | 2022.01.12 | Hírek

A pandémia időszaka nagy kihívások elé állította a vendéglátóhelyeket, a szállodákat, az alapanyag-beszállítókat, illetve a terület beszállítóit és kiszolgáló szakágait is. Az idei Sirhán a kiállítók és a versenyek mellett központi szerepet kap, hogy a piaci szereplők beszélgetéseken és konferenciákon megosszák egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat az újraindulás kapcsán.

Több mint 40 országból közel 24 000 szakember vesz részt 2014 óta a Sirha Budapest szakkiállításon, amely ezzel Közép-Kelet-Európa legjelentősebb üzleti fóruma az élelmiszeripar és Horeca területén.

Virtuális kiállítás
Idén először a helyszíni eseményeket online formában is követhetik az érdeklődők: egy innovatív felületen keresztül a „látogatók” meglátogathatják azoknak a vállalkozásoknak a standjait, akik úgy döntenek, hogy a virtuális térben is bemutatkoznak. A kiállítók a technológia segítségével egy időben adhatnak információt és letölthető anyagokat termékeikről és szolgáltatásaikról az érdeklődőknek, a chat-funkció segítségével pedig írásban vagy videóbeszélgetés formájában tárgyalhatnak is. A virtuális kiállítás a rendezvény zárása után további egy hétig látogatható.

Bocuse d’Or, közétkeztetési, cukrász- és desszertverseny, VinCE Budapest
A világ legrangosabbnak számító szakácsversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének Budapest először 2016-ban adott otthont. 2022-ben ismét a Sirha Budapesten dől el, hogy melyik tíz ország mérkőzhet meg a világ legjobbjaival.
Idén először a Sirha mellett rendezik meg a VinCE Budapestet. A hazai és nemzetközi kínálat legjavát felvonultató rendezvényen a magyar borok mellett kiemelkedő külföldi tételeket, párlatokat is bemutatnak.
A Kolonics Zoltán nevével fémjelzett Desszert Versenyen ötödik alkalommal mutathatják be kreativitásukat a hazai cukrászszakma tehetségei, míg a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének szervezésében visszatér a Sirha Budapestre a Pataki János Emlékverseny.
A Közétkeztetési Szakácsversenyen a versenyző csapatoknak egy korszerű, háromfogásos ebédet kell megtervezniük és elkészíteniük előre meghatározott nyersanyagköltséggel. A verseny témája ez alkalommal: farsangi ételek.

Innovációs Termékverseny
A Sirha Budapest – közösen a Trade magazinnal – idén is meghirdeti termékversenyét, melyen az élelmiszeripari és HoReCa iparágban tevékenykedő nemzetközi cégek bemutathatják a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásaikat. A piacra vezetett innovatív termékek, szolgáltatások közül a legjobbnak ítéltek díjban részesülnek.

Fenntarthatósági konferencia
Az idén 10 éves Felelős Gasztrohős Alapítvány félnapos konferenciáján két aktuális, a fenntarthatóság témakörében elkerülhetetlen téma kerül terítékre: a séfek szerepe a fenntarthatóságban; körkörös gazdasági rendszerek a vendéglátásban. A fenntartható vendéglátást bemutató rövid előadás után termelők, séfek, étteremtulajdonosok osztják meg tapasztalataikat, praktikáikat a fenntartható vendéglátás témájában. A másik témában olyan kérdéseket járnak körben hulladékgazdálkodási szakemberek, fenntartható éttermek tulajdonosai, mint hogy meghozta-e a várt változásokat a tavalyi műanyagrendelet, vagy hogy hogyan építhető a mindennapi munkamenetbe a visszaváltható tejesüveg vagy a többször használható dobozrendszer. A konferencián kerül sor a 2022-es Gasztrohős díjzottak kihirdetésére is.