Soproni győzelem a Schnittán

Szerző: | 2017.03.20 | Céghírek, Hírek

A Sopron SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolájának csapata nyerte a IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny országos döntőjét Veszprémben. Újdonság volt, hogy a meghívott vendégek nemcsak kóstolták, hanem pontozhatták is a tanulók munkáját.

Az országos döntőt – amelyen először indultak határon túli magyar iskolások is – az Agóra Művelődési Központban nyitották meg március 16-án. A következő két napon a Séf Krajcár étteremben rendezték az élő munkák versenyét, a verseny középpontjába hagyományosan Schnita Sámuel életművét állították.

A régiós elődöntők után a soproni, a veszprémi, a kaposvári, a miskolci, a nyíregyházi szakképzők diákjai, valamint a kisújszállási baptista szakiskola csapata jutott be a hétvégi döntőbe, amelynek második helyezettje a veszprémi csapat lett, a dobogó harmadik fokát pedig a miskolci diákok szerezték meg. A határon túlról érkezők közül a zsűri szerint kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a dunaszerdahelyi és sepsiszentgyörgyi versenyzők, valamint a szabadkai diákok.

Az ötfős csapatok (két szakács, egy cukrász, két pincér) pénteken szakmai intelligenciatotót töltöttek ki, és idegen nyelvi kommunikációból vizsgáztak. Pénteken volt az élő munka: a megadott alapanyagokból egy ételsort kellett főzni a Séf Iskola tankonyháján (hideg előétel, leves, főétel, tányérdesszert), ehhez borokat kellett választani és ajánlani a menükártyán és élőben, a vendégek számára is. A szombati, ünnepélyes eredményhirdetés utána a nagyközönség is megtekinthette a szakácsok és a cukrászok díszmunkáit, és közel háromszázan voltak kíváncsiak a fiatal szakemberek alkotásaira.

Az országos döntő elnöke Török István János, a Schnitta Egyesület elnöke volt, a szakácstanulók munkáit Ambrus György Gyula, Major Zsolt és Kőrössy Kálmán bírálta. A pincérek munkáját Barabás Zoltán, Meskál Tibor, Punk Ferenc és Meszes István pontozta, a cukrászokét pedig Erdős Hanna.