Sörgyártörténet címkékben elmesélve

Szerző: | 2017.01.31 | Céghírek, Hírek

A Geopen Kiadó közreműködésével A soproni sörgyár története címmel jelentetett meg kiadványt a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.

Magyarország egyik legrégebbi sörgyára, a soproni idén lesz 122 éves. Ez a – történelmi, illetve gazdasági fordulópontokkal jellemezhető évszámokkal határolt – kilenc szakaszra osztott 122 év adja a könyv fő vonulatát, a sörgyár történetét az alapítástól kezdve az egyesüléseken és szétválásokon át a mai helyzetig.

A kötetből megtudhatjuk, mikor, mennyi sört főztek, ki volt a gyárigazgató, a főmérnök és a főkönyvelő, és hányan dolgoztak a sörfőzdében. A lexikális adatokon túl azonban számos apró érdekességre is fény derül, például arra is, hogy Közép-Európa sok más városához hasonlóan, egy 1523-as városi rendelet értelmében Sopronban is működött a sörharang intézménye, vagyis miután este nyolckor megkongatták a Kecske templom harangját, aznap tilos volt több sört csapolni a sörkimérésekben. Azt is kevesen tudják, hogy 1945-ben, a háború után, alapanyaghiány miatt visszagyűjtötték és újra felhasználták a söröskupakokat.

A kötet igazi érdekessége az illusztrációként használt rengeteg archív fotó és söröscímke, ami nem hirtelen támadt ötletként jött, hiszen a könyv szerzője, Horváth Róbert címkegyűjtő. Kollekcióját több mint 200 ezer söröscímke alkotja, amelyek között 600 fölötti a II. világháború előtti darabok száma. Kötődése a sörgyárhoz egyébként is erős, hiszen több mint három évtizede ott dolgozik, sőt már az apja és a nagyapja is itt volt alkalmazott.