Sörcsapolás mesterfokon

Szerző: | 2019.08.27 | Hírek, Italsor

Íme néhány kerülendő hiba és néhány hasznos tipp a tökéletes csapolásért. 

A sörgyárak képviselőinek tapasztalatai szerint a leggyakoribb hibák, amelyeket a csaposok elkövetnek, és amelyek a leginkább befolyásolják a csapolt sör minőségét, a következők: esténként nem zárják el a szén-dioxid palackot, így a sör „benyeli” a szén-dioxidot, és emiatt erősen habzik, nem lehet rendesen csapolni; nem tisztítják le a hűtő kondenzátorát; nem hűtik le a poharat a pohárzuhannyal; belelógatják a kifolyócsőrt a sörbe; nem figyelnek a megfelelő habképzésre a csapolás során; kanalazzák a habot; utántöltenek a hanzliból.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a csapolt sörnek is – mint minden élelmiszernek – felbontás után a legkörültekintőbb tárolás és kezelés mellett is véges a szavatossági ideje. A legnagyobb hiba, amit elkövethet a vendéglátó, ha ezt figyelmen kívül hagyja és nem cseréli időben a forgási sebességnek megfelelően a hordókat. Ez ronthatja a fogyasztási élményt és a csapolt sörtől való elforduláshoz vezethet.

Napi és heti teendők

A folyamatosan tökéletes csapolás érdekében – a konkrét csapoláson túl – számos háttérfeladatot is el kell végezni, ezek egy részét napi, másik részét heti rendszerességgel. A legfontosabb teendőket Csurgó János, a Dreher sörcsapolómestere foglalta össze:

Fontosabb napi feladatok záráskor:

  • Csapolótorony és a kifolyócsap tisztítása/tisztán tartása.
  • Sörvezetékek átmosása, feltöltése vízzel a tisztító adapteren keresztül.
  • Szén-dioxidpalack elzárása.
  • Csepptálca és annak lefolyójának tisztítása.
  • Pohárzuhany és tisztító adapter betápláló vízcsapjának elzárása.

Fontosabb napi feladatok nyitáskor:

  • Söröshordók szelepeinek leöblítése tiszta vízzel.
  • Pohárzuhany és tisztító adapter betápláló vízcsapjának nyitása.
  • Szén-dioxidpalack nyitása.
  • Hordók megcsapolása és az este a rendszerben hagyott víz kiengedése és „tesztsör” csapolása.

Heti főbb feladatok:

  • Sörhűtő szellőzőrácsának tisztítása.
  • Raktárban lévő sörök szavatossági idejének ellenőrzése