Sörvonatok a Fűtőházból

Szerző: | 2017.04.11 | Hírek, Italsor

Alig egy éve indult el a Fűtőház Sörfőzde, de máris arany- és ezüstérmet nyert a Dublin Craft Beer Cup-on. Söreik eddig csak üveges kiszerelésben voltak elérhetőek, mostantól azonban csapolva is kaphatóak.

A Fűtőházban minden a vasútról szól, így április 7-i sajtótájékoztatójukon a Food Truck Udvarban is modellvonat-pályán jutottak el a korsók a meghívottakhoz. A rétsági vállalkozás megálmodója, Hava István, két családi örökséget, a sörök és a vonatok iránti szenvedélyt ötvözte a családi ház garázsa helyén kialakított kis üzemben, ahol kompromisszumokat nem ismerve, gondosan válogatott komlókból és malátákból készülnek a tételek, legalább 60 napos érleléssel. Szortimentjükben jelenleg négy típus található, amelyeket természetesen mozdonyokról neveztek el. A V43 Szili egy keserű ale, ami ötféle maláta és háromféle komló keverékéből készül, 3-4 hónapos érleléssel. Az M61 Nohab egy hidegkomlós IPA, ami egyedi illatát és karakterét az öt maláta és három komló keverékének köszönheti. A Dublinban aranyérmet nyert 327-139 pedig egy igazi testes stout, amely nevét István édesapjának kedvenc mozdonyáról kapta, és hét maláta, két komló és belga élesztő teszi igazán különlegessé. Az ezüstérmes M63 Bulldog pedig már belga ale, ami szintén jelentős testtel bír.

Ami pedig a dublini sikereket illeti, nagyon meglepte őket az eredmény, különösen, hogy az indulás után nem sokkal nyertek elismeréseket a rangos megmérettetésen, ahol voltaképpen az esélytelenek nyugalmával indultak. De nagyon jó visszajelzés ez számukra, hogy jó úton járnak, és hogy a minőségbe való befektetés sikerhez vezet.

Fűtőház SörfőzdeA sörök kóstolására a Fűtőház rétsági üzemében bárkinek lehetősége van. Itt a Sörváróteremnek nevezett boltból – ahol bőröndökből kialakított polcokon kínálják az üvegeket – rálátás nyílik a szomszédos látványüzemre, és itt akár egyenesen a tartályból is kérhetünk kóstolót. Szeretnék, ha minél többen ismernék meg őket és a környékbeli termelőket a helyszínen, ezért például a Bánki Pálinkaházzal is kimondottan jó kapcsolatot ápolnak.

A Fűtőház Sörfőzde egyes tételei azonban nem csak itt, hanem Budapesttől Kőkapuig az ország számos helyen elérhetőek, a Food Truck Udvaron azonban elsőként csapról is.